Nieuw griepvaccin met genetisch gemanipuleerd virus

Rotterdam. Een griepvaccin dat niet in kippeneieren maar met behulp van een genetisch gemanipuleerde baculovirus is geproduceerd, beschermt in principe prima tegen de jaarlijkse griep. Dat laten Amerikaanse onderzoekers zien in Journal of the American Medical Association. Baculovirus is een virus dat allerlei insecten kan infecteren, maar het is ook een goede eiwitproducent in laboratoriumomstandigheden gebleken. De genen van het virus zijn zo veranderd, dat ze de griepviruseiwitten (de hemagglutininen) maakten die de afweerreacties tegen de hele virussen opwekken. Die eiwitten werden gezuiverd en tot een vaccin samengesteld. De gangbare griepvaccins worden gemaakt uit verzwakte griepvirussen die op de kippenembryo`s in bebroede kippeneieren groeien. Het omslachtige productieproces op eieren wordt langzaam maar zeker verlaten.