Marokkaanse expo moet uitwisseling stimuleren

RABAT, 12 APRIL. De Fondation ONA, eigenaar van de grootste particuliere collectie van hedendaagse kunst in Marokko, wil regelmatig uitwisselingen organiseren tussen Marokkaanse en Nederlandse kunstenaars. Dat zegt ONA-voorzitter Rachid Slimi naar aanleiding van de expositie van jonge Nederlandse en Marokkaanse kunstenaars die vanavond opent in Casablanca. Slimi streeft naar jaarlijks een of twee kunstevenementen of exposities die wisselend in Nederland en Marokko plaatsvinden. Volgens hem is Nederland een van de landen waar zijn kunststichting - verreweg de meest kapitaalkrachtige in Marokko - de komende jaren prioriteit aan wil geven. ”Ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van het werk van de Nederlandse-Marokkaanse artiesten. We hopen later dit jaar iets in Amsterdam te kunnen organiseren.” Dat kan een tentoonstelling zijn van een deel van de collectie moderne kunst van de ONA. De vandaag geopende expositie Troc Art is een combinatie van acht Nederlandse kunstenaars van Marokkaanse afkomst - eerder in Nederland te zien onder de titel KunstMarokkanen - aangevuld met acht Marokkaanse kunstenaars. Het is een project van de Fondation ONA samen met de Nederlandse Stichting Upstream. Er horen rondetafelgesprekken bij ondermeer rond het thema culturele identiteit. De expositie zal deze zomer doorreizen naar ONA`s Villa des Arts in Rabat.