LISA moet zoeken naar witte dwergen

rotterdam, 12 april. Extreem compacte dubbelsterren zijn de beste onderzoeksobjecten voor de toekomstige gravitatiegolf-detector LISA. Dat concludeert astronoom Gijs Roelofs, die maandag aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert. De Laser Interferometer Space Antenna wordt een Amerikaans-Europees observatorium in de ruimte, dat rond 2015 naar gravitatiegolven uit het heelal gaat zoeken. Einsteins relativiteitstheorie voorspelt dat om elkaar heen draaiende sterren `golven` in het omringende gravitatieveld veroorzaken. Hoe zwaarder de sterren en hoe korter hun omlooptijd, des te sterker deze gravitatiegolven. Roelofs en zijn collega`s hebben vier witte dwergen (de opgebrande kernen van gewone sterren) gevonden die in nog geen half uur om elkaar heen draaien en verstoringen met een fractie van 10-22 in de zwaartekracht veroorzaken. Dit betekent dat hun gravitatiegolven kunnen worden waargenomen met LISA.