Latino muggen zijn totaal mesjogge

rotmug.jpgDieren sterven met bosjes uit in Latijns Amerika als gevolg van het het broeikaseffect, zeggen de experts. Van veel kikkers, reptielen en vogels zijn de laatste dagen geteld. Maar in ieder geval de muggen in Zuid-Amerika zijn vast van plan die doemvoorspelling aan hun laars te lappen. Talrijker dan ooit zijn ze bezig met een invasie. Van Bolivia tot Vuurland is sprake van een ongekend massale plaag van griezelige, diklelijke muggen. Ochlerotatus Albifasciatus heet de prikker en die is allemachtig veel vervelender dan de ordinaire Culex Pipiens. Door de aanhoudende regenbuien, die ook de schuld zijn van de klimaatveranderingen, vermenigvuldigt de mug zich in recordtempo. In Buenos Aires rijden speciale auto´s rond die wolken gif sproeien om de muggen het leven zuur te maken.  Wie stil staat, wordt gestoken. Zelfs bij het tennissen heb je de handen vol aan de mug. Met rechts hou je het tennisracket vast en in de linkerhand heb je een handdoek waar je onophoudelijk mee wappert. Anders ben je er geweest.

Het voordeel van de reuzemug is dat die nogal sloom is. Met één vuistslag is hij uit te schakelen en je hakt hem snel in stukken. En de mug, zo wordt verzekerd, is niet de verspreider van de in deze regio steeds vaker voorkomende ziekte dengue. Deze knokkelkoorts wordt door beten van andere muggen overgebracht.

Neen, de albifasciatus jeukt alleen maar. En hij is de godganse dag actief. Het beest volgt je. Ik meende altijd begrepen te hebben dat alleen de zwangere vrouwtjesmug mensen prikt omdat ze bloed nodig hebben voor het leggen van eitjes, of zoiets. Maar waarom zit mijn tuin, mijn redactielokaal en slaapkamer iedere dag opnieuw weer vol met alleen maar vrouwtjesmuggen? Is de apocalyps begonnen?