‘Langsnuitzeepaard’ zwemt in Noordzee

‘Langsnuitzeepaard’ zwemt in Noordzee Rotterdam, 12 april. Urker vissers hebben in het Nederlandse deel van de Noordzee ten noorden van Terschelling een bandvis Trachipterus arcticus opgevist. Niet eerder was deze vis uit het diepe water van de Atlantische Oceaan in de ondiepe Nederlandse wateren aangetroffen. De bijna anderhalve meter lange vis werd op 25 februari 2006 gevangen door de UK 61 en wegens zijn uitstulpbare bek door de bemanning aangeduid als ‘langsnuitzeepaard’. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft de bijzondere vangst opgenomen in zijn collectie, waar hij opgerold in een grote glazen pot met 70 procent alcohol wordt bewaard. Van de visafslag van Urk komt ook een tweede vreemdganger: een wrakbaars Polyprion americanus die op 23 januari 2006 ter hoogte van de Hondsbossche Zeewering werd opgehaald. Foto NMR/Kees Moeliker Moeliker, Kees