Kippastei en huzarensalade

Het trouwseizoen is begonnen.

Rachel maakt Ervin graag nieuwsgierig. „Zwemvliezen draag ik, en een snorkel.”

Foto Luciana Caputo Morgen zeg ik ja.... Next trouwen huwelijk symboliek rozen Caputo, Luciana

Wat er typisch is aan een Surinaamse bruiloft? „Eten speelt een belangrijke rol”, zegt Ervin beslist. Bananenchips, bruine en gele cakejes, cassavechips, kippasteitjes en Surinaamse huzarensalade mogen niet ontbreken. „En natuurlijk hebben we Surinaamse rum”, lacht Ervin, „plus gemberbier en Orgeade, dat is amandelsiroop”. De band La Fiesta zal merengue-, bachata- en salsamuziek spelen, zodat iedereen lekker kan dansen. Op het feest ’s avonds verwacht het stel zo’n tweehonderd man.

Bij de plechtigheid in de kerk zullen honderd mensen komen. „We zijn beide katholiek opgevoed, maar we trouwen alleen voor de wet. Mijn moeder en zijn vader zullen ons wel zegenen, voorafgaand aan het ja-woord. Voor ons is dat voldoende”, vertelt Rachel. De ceremonie is traditioneel: haar vader zal haar naar het altaar brengen, begeleid door de Bridal March. Hoe ze eruit zal zien, is nog een verrassing voor Ervin. „Ik maak hem nu expres nieuwsgierig. Zwemvliezen draag ik, en een groene snorkel, zeg ik dan tegen hem.” Grijnzend prikt ze met haar elleboog in zijn zij.

Ze leerden elkaar kennen op het vwo bij Reigersbos (Amsterdam Zuidoost) en werden goede vrienden. Op een schoolreisje in Rome zoenden ze voor het eerst, maar besloten ze gewoon vrienden te blijven. Rachel: „Pas drie jaar later, tijdens een verblijf in een bungalowpark met een groep vrienden, sloeg de vonk echt over”.

Precies tien jaar na de eerste zoen vroeg Ervin haar ten huwelijk. In Italië. „Ik nam haar een weekendje mee naar Rome, zogenaamd voor haar verjaardag. In de Sint Pieterskerk ben ik toen op mijn knieën gegaan.” Rachel: „Hij wilde per se naar die kerk toe, ik snapte er niks van. Pas toen hij daar een beetje zenuwachtig ging doen, voelde ik nattigheid.”

Over een maand is ze een getrouwde vrouw. „Een andere achternaam, een andere handtekening verzinnen, dat vind ik wel raar hoor”, roept Rachel uit. Verder verandert er weinig. Ze kijkt om zich heen. „Nou, het huis zal dan helemaal af zijn, hoop ik.” Sinds januari wonen ze in een huis in Amsterdam Zuidoost. De huiskamer is nog wat kaal en waar de keuken moet zitten, is het leeg. „Morgen komen ze de keuken plaatsen. Eindelijk weer normaal koken.”