John de Mol biedt mee op Endemol

Media-ondernemer John de Mol bereidt een bod voor op productiemaatschappij Endemol. De voormalige eigenaar van het televisiebedrijf werkt samen met het Italiaanse bedrijf Mediaset van ex-premier Berlusconi en de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dat heeft een woordvoerder van Cyrte Investments, het investeringsbedrijf van De Mol, vanochtend bevestigd. Geruchten dat De Mol zijn oude bedrijf wilde terugkopen deden al langer de ronde.

Endemol is op dit moment voor driekwart eigendom van het Spaanse telecombedrijf Telefónica. Dat nam Endemol in 2000 over van John de Mol en Joop van den Ende voor 5,5 miljard euro in aandelen. In 2005 bracht Telefónica een kwart van Endemol weer naar de beurs van Amsterdam.

Telefónica zette de productiemaatschappij onlangs te koop, omdat de productie van televisieprogramma’s niet langer een kernactiviteit zou zijn. Het Spaanse concern heeft Cyrte enkele weken geleden gevraagd „serieus te kijken” naar Endemol, aldus de woordvoerder. Hij verwacht dat binnen enkele weken een bod op het bedrijf kan volgen.

Naast De Mol zouden nog vijf partijen in de race zijn voor de overname van Endemol. Private-equityfirma Apax, de voormalige grootaandeelhouder van PCM Uitgevers, wordt genoemd, evenals de Franse investeringsmaatschappij PAI Partners die een bod zou voorbereiden met Stephane Courbit, hoofd van Endemol Frankrijk. Ook de voormalige topman van de Britse tak van Endemol, Tom Barnicoat, en de Franse zakenman Bernard Arnault, eigenaar van het Franse concern LVMH, zouden een bod voorbereiden.

Endemol is een van de grootste tv-producenten ter wereld. Het concern haalde in 2006 een omzet van 1,1 miljard euro, een kwart meer dan in 2005. Het steunt vooral op succesformules als Big Brother.