`Hot Fuzz` leuke Die-Hard-parodie

Als je Peter Jackson, Cate Blanchett en Timothy Dalton, en nog een hele reeks Engelse topacteurs kunt casten in je derde speelfilm, heb je beslist iets goed gedaan. In het geval van schrijver/regisseur Edgar Wright is dat Shaun of the Dead, de romantische zombieparodie die in 2004 een onverwachte hit werd. Hot Fuzz is Shaun of the Dead voor het genre Lethal Weapon en Die Hard. Gering houvast biedt de plot over twee top-cops die door hun superieuren naar Agatha Christie-land worden verbannen, waar ze prompt een moordenaar op het spoor komen. Welnee, denken de plattelandsagentjes. Hier? In Sandford? Al drie keer op rij verkozen tot Dorp van het Jaar? Een finale in grootse Hollywoodstijl kan niet uitblijven. Dana Linssen

HOT FUZZ Regie: Edgar Wright Met: Simon Pegg, Nick Frost, Timothy Dalton, Paddy Considine, Cate Blanchett, Steve Coogan. In: 49 bioscopen.