Holleeder beter even niet naar Bronovo

De geboorte van het derde kind van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, afgelopen dinsdag, is er mede de reden van dat Willem Holleeder niet in een ziekenhuis in Den Haag, maar in Leiden wordt behandeld voor een lekkende hartklep. Dat hebben bronnen in Den Haag bevestigd.

De van afpersing verdachte Holleeder, tegen wie vorige week een strafproces begon, wordt in het Leids Universitair Medisch Centrum behandeld. Holleeder werd zaterdag vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Daar werd geconstateerd dat hij meer specialistische zorg nodig had.

In overleg met Justitie is de afweging gemaakt Holleeder naar het dichtbijgelegen Bronovoziekenhuis te brengen. Die suggestie is afgewezen, mede omdat toen al duidelijk was dat prinses Máxima in datzelfde ziekenhuis zou willen bevallen. Een betrokkene: „Gelukkig wordt er binnen de rijksoverheid logisch nagedacht over de samenloop van gebeurtenissen.”

Een andere reden om Holleeder naar Leiden en niet naar Den Haag te verplaatsen was dat voor hartproblemen een academisch ziekenhuis beter toegerust is dan het kleinere Bronovo.

Holleeder is vandaag geopereerd aan zijn hart. Bij het ter perse gaan van de krant was nog niet bekend hoe de operatie is verlopen. Het proces ligt enkele weken en waarschijnlijk zelfs enkele maanden stil.

Prinses Máxima werd dinsdagmiddag om kwart voor vier opgenomen in het Bronovoziekenhuis. Ze beviel diezelfde avond even voor tien uur van haar derde dochter. Ook de eerdere dochters van Willem-Alexander en Maxima (Amalia en Alexia) zijn in het Bronovo ter wereld gekomen.

Willem-Alexander zal morgenochtend om tien uur aangifte doen van de geboorte van zijn dochter. Dan wordt ook de naam bekend. De prins doet aangifte op het oude stadhuis van Den Haag.