Het ora et labora-virus

Hoe krijgen we de leraren weer enthousiast? Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) heeft een plannetje bedacht, waar je veel over kunt zeggen, behalve dan dat het niet uitblinkt in brutaliteit: laat ze vakantiedagen inleveren.

Ik lees het bericht op het Campo Santa Maria Nova in Venetië, kijk op naar een gondelier die tegen de brug leunt, knipper met mijn ogen en staar terug in mijn krant. Het staat er toch echt: Plasterk suggereert dat leraren nog wel werk kunnen verschuiven naar hun ruime vakantieperiode.

Gelukkig ben ik geen leraar, anders kon ik dit soort paasvakantietripjes voortaan wel vergeten. Volgens onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen willen twee van de drie leraren een andere baan. Dat begrijp ik best. Leraar zijn betekent dag in dag uit pubers temmen van wie de aderen gekaapt zijn door hormonen die er achtbaantje spelen, voortdurend object van hoon en spot zijn, met stapels broddelnakijkwerk thuiskomen. En tot overmaat van ramp gebruikte de overheid het klaslokaal de laatste decennia als proeftuin voor wilde experimenten die de facto resulteerden in het afschaffen van ons onderwijs. Maar je krijgt er, zoals alle mensen in de liefdadigheidssector beweren, zo ontzettend veel voor terug.

Schoolvakanties bijvoorbeeld. Zes weken vrij in de zomer – op het moment dat je eigen kinderen ook vrij zijn – dat is de compensatie voor het dagelijkse gevecht met het veelkoppige monster.

Plasterk lijkt nu al door het ora et labora-virus van dit kabinet te zijn besmet. Duizend-en-veertig lesuren moeten scholen draaien, op straffe van een boete. Slechts de helft slaagt hierin. Gevolg: toenemende werkdruk, onvrede, overspannenheid en de definitieve degradatie van het onderwijzersvak tot het niveau van vuilnisman.

Ik sla mijn krant dicht en bestel nog een Spritz. Hier in Italië werkt iedereen a tempo giusto. Vanaf mezzogiorno ligt het land twee uur stil, de hele maand augustus werkt vrijwel niemand. Misschien moet Plasterk een voorbeeld nemen aan zijn ministerie-voorganger Rick van der Ploeg, die Nederland verruilde voor Florence. Geen beter antidotum denkbaar tegen het ora et labora-virus.

Christiaan Weijts

Schrijver van het boek Art. 285b.