Het festivalgevoel is zon, bier en decibellen

Het festivalseizoen begint. nrc.next tipt waar je heen moet en hoe je aan kaarten komt.

Plus wat noodzakelijke festivalattributen: wc-papier, droge sokken en aspirine.

In de zon, uit de modder op Lowlands in 2002. Foto Lex van Rossen LOWLANDS 2002, ARTIKEL MOJO, JACOB HAAGSMA T.A.V. KUNSTREDAKTIE FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Modderpoten, smerige chemische toiletten en slaaptekort. Enkele nadelen waar je je zonder enige moeite overheen zet als je eenmaal een zomers festival hebt bezocht. De voordelen wegen namelijk een stuk zwaarder dan die praktische nadelen.

De aantrekkingskracht die bekende bands uitoefenen, behoeft geen uitleg. Wie wil niet een keer een optreden van Muse, DJ Tiësto of The Smashing Pumpkins meemaken in de buitenlucht? Maar misschien wel even belangrijk is Het Festivalgevoel.

Een paar dagen lang staat is de enige vraag die je jezelf stelt: waar heb ik zin in? Je horloge heb je nergens anders voor nodig dan in de gaten houden wanneer het volgende optreden begint van een van je favoriete bands. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de grote namen over te slaan en het festivalterrein af te struinen naar onbekende artiesten en sounds.

Op die ontdekkingstocht maak je ongetwijfeld nieuwe vrienden, want de gedeelde liefde voor muziek maakt het makkelijk om met onbekenden aan de praat te raken. Voor je het weet zit je urenlang samen bier te drinken.

De sfeer is als op vakantie. Niets moet en alles mag. Bijna alles dan. Regels zijn er ook. Hou er rekening mee dat je naar de meeste festivalterreinen geen blikjes, plastic flessen, filmapparatuur of paraplu mag meenemen. Op de camping zijn gasflessen, gettoblasters en barbecues meestal niet toegestaan.

Wel erg praktisch om mee te nemen zijn extra wc-papier, oordopjes, zonnebrandcrème, vuilniszakken en aspirine. Hoewel we natuurlijk uitgaan van goed weer, is het slim om extra droge sokken in te pakken.

Maar eerlijk is eerlijk: als je eenmaal Het Festivalgevoel te pakken hebt dan kan zelfs een stel natte voeten de pret niet drukken.

Ook zin? Wij helpen je een keuze te maken. Welke festivals moet je ooit eens bezocht hebben, welke zijn een must en welke zijn een reisje waard? Hieronder een selectie, gemaakt door festivalkenners en recensenten van deze krant.

Rectificatie / Gerectificeerd

In een kader bij het artikel Het festivalgevoel is zon, bier en decibellen (11 april, pagina 28 en 29) staat dat het festival Sziget van 8 tot en met 15 augustus plaatsheeft in Roemenië. In werkelijkheid is het festival in Boedapest, Hongarije. Daarnaast heeft het North Sea Jazz Festival plaats op 13, 14 en 15 juli en niet van 17 tot 20 mei.