Groot-Brittannie

Koninklijke Kunst Kunstcollecties van de Britse Koninklijke familie worden soms met een aparte smaak verzameld. Nu heeft de Queens Gallery in Buckingham Palace een assortiment van Charles I en Charles II, met Caravaggio, Tintoretto en Titiaan waarop zelfs het Vaticaan jaloers op kan zijn. E zijn 90 schilderijen en 85 tekeningen uit Italië tijdens de 16de en 17de eeuw. Er is wel wat controverse over de schilderijen van de koninklijke verzameling, vooral hoe er mee omgesprongen is. De Lovers bijvoorbeeld (mogelijk van Titiaan), een vrouw die flauwvalt in de armen van een man met zijn hand in haar boezem, is zo vaak overgeschilderd dat men zich afvraagt of het schilderij Victoriaans of Venetiaans is.

T/m 20 jan 2008, The Art of Italy in the Royal Collection, de Queen’s Gallery, Buckingham Palace, Buckingham Palace Road, Londen SW1, 004420 776 6 7301 & www.royalcollection.org.uk

Brave New World De 200ste verjaardag van de afschaffing van de slavenhandel heeft in Londen tot heel wat kunstexposities geleid. Ondanks het donkere verleden van de veroverende Engelsen is er toch ook iets goeds uit de slavenhel voortgevloeid: mooie kunst. De Londense National Portrait Gallery toont de bespotting waar exotische bezoekers van Britse kolonies mee te maken kregen in Engeland. Er zijn verhalen en portretten van Mai, door kapitein James Cook uit Tahiti meegenomen en de Zuid-Afrikaanse Sara Baartman, die hier Hottentot Venus werd vernoemd en in freakshows moest optreden vanwege een, voor hier, enorm achterste.

T/m 17 juni, Between Worlds: Voyagers to Britain 1700-1850, National Portrait Gallery, Londen WC2, 004420 7306 0055 & www.npg.org.uk

En verder T/m 21 april, Adam Dant: Menagaries and Monuments, Hales Gallery, Tea Building, Bethnal Green Road, E1, 004420 7033 1938 & www.halesgallery.com