Geschiedenis der wereld

Geschiedenis der wereld Geschiedenis schrijven is fabuleren, volgens Britse schrijver Julian Barnes. Op basis van een paar vage aanwijzingen fantaseren we een mooi rond verhaal bij elkaar. In zijn verhalencyclus Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk keert Barnes zich tegen de gedachte dat er één vaststaande geschiedenis zou bestaan. Het Antwerpse Toneelhuis maakt een theaterbewerking, waarin ieder deel door andere theatermakers wordt geregisseerd. Het publiek wordt in groepen van vijftig door de Antwerpse Bourla-schouwburg geleid en krijgt op de vreemdste plaatsen allerlei soorten theater voorgeschoteld: een kunstcollege, een dansduet op een trampoline, een tableau vivant voor acht blinden, een rechtbankdrama over houtwormen. Scheepvaart en schipbreuk vormen een constante in de reeks; van het Vlot van de Medusa, via de Ark van Noach naar de ondergang van de Titanic. Filosofische denkramen leveren twee monologen van vrouwen in verzet tegen de ijzeren mannengeschiedenis. Met deze reeks miniatuurtjes maakt Het Toneelhuis prachtige illustraties bij Barnes’ teksten. Ze passen mooi in de oude schouwburg, waar de kelder onder het podium sprekend op een scheepsruim lijkt. De losse reeks krijgt samenhang door een paar sterke gedachtelijnen, gesteund door subtiele onderlinge verwijzingen. Collectief Olympique Dramatique schept een onvergetelijk slotbeeld bij het verhaal over de Titanic. Een strijkkwartet zit in een aquarium dat langzaam volloopt met water. T/m 19 april Bourla Antwerpen. Inl. 0032-3-2248844 of www.toneelhuis.be Foto Koen Broos een geschiedenis van de wereld in 10½ hoofdstuk Toneelhuis FOTO: Koen Broos Broos, Koen

Geschiedenis schrijven is fabuleren, volgens Britse schrijver Julian Barnes. Op basis van een paar vage aanwijzingen fantaseren we een mooi rond verhaal bij elkaar. In zijn verhalencyclus Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk keert Barnes zich tegen de gedachte dat er één vaststaande geschiedenis zou bestaan. Het Antwerpse Toneelhuis maakt een theaterbewerking, waarin ieder deel door andere theatermakers wordt geregisseerd.

Het publiek wordt in groepen van vijftig door de Antwerpse Bourla-schouwburg geleid en krijgt op de vreemdste plaatsen allerlei soorten theater voorgeschoteld: een kunstcollege, een dansduet op een trampoline, een tableau vivant voor acht blinden, een rechtbankdrama over houtwormen. Scheepvaart en schipbreuk vormen een constante in de reeks; van het Vlot van de Medusa, via de Ark van Noach naar de ondergang van de Titanic. Filosofische denkramen leveren twee monologen van vrouwen in verzet tegen de ijzeren mannengeschiedenis.

Met deze reeks miniatuurtjes maakt Het Toneelhuis prachtige illustraties bij Barnes’ teksten. Ze passen mooi in de oude schouwburg, waar de kelder onder het podium sprekend op een scheepsruim lijkt. De losse reeks krijgt samenhang door een paar sterke gedachtelijnen, gesteund door subtiele onderlinge verwijzingen.

Collectief Olympique Dramatique schept een onvergetelijk slotbeeld bij het verhaal over de Titanic. Een strijkkwartet zit in een aquarium dat langzaam volloopt met water.

T/m 19 april Bourla Antwerpen. Inl. 0032-3-2248844 of www.toneelhuis.be