Geen seksueel misbruik op fregat

. Het seksuele wangedrag op het fregat Tjerk Hiddes leidt niet tot vervolging. De verklaring van een vrouwelijke matroos over diverse verkrachtingen en aanrandingen zijn volgens justitie ongegrond. Het OM noemt het onwaarschijnlijk dat deze handelingen plaatsvonden en stelt dat drie militairen ten onrechte als verdachten zijn aangemerkt.

De militaire vakbond AFMP bracht het verhaal van de vrouw, onder het pseudoniem Anja, vorig jaar naar buiten. De matroos zou zijn aangerand en verkracht op het marineschip. Uitzonderlijk was dat volgens haar niet. De vrouw heeft later tegenover het OM melding gemaakt van het seksueel wangedrag door verschillende personen op verschillende tijdstippen.

De marineleiding deed aangifte van nog meer mogelijk strafbare feiten op de Tjerk Hiddes. Van de negen potentiële zaken leidt één tot vervolging. Zes mariniers van het schip worden vervolgd voor mishandeling. (ANP)