Galerieselectie

Stephan Gripp De sculpturen en installaties van Stephan Gripp doen denken aan de interieurs van openbare plekken, zoals de wachtruimtes van luchthavens, winkelcentra of overheidsgebouwen. Toch klopt er bij nader inzien iets niet aan de zo functioneel ogende ontwerpen. De constructie deugt niet, of er is gebruik gemaakt van goedkope materialen. Gripp wil de toeschouwer op deze manier wijzen op de vormgeving van de vele restruimtes, die architect Rem Koolhaas ooit zo treffend junk-spaces noemde.

Objecten van Stephan Gripp. 14 april t/m 19 mei in Galerie Martin van Zomeren, Prinsengracht 276-hs, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Oliver Boberg Oliver Boberg maakt fotowerken en filmstills van zelfgebouwde maquettes. Zijn foto’s van betonnen bruggen, warenhuizen en bouwputten manipuleren ons waarnemingsvermogen: ze lijken zo echt maar zijn in werkelijkheid door de kunstenaar verzonnen. Zodra de foto gemaakt is, worden de schaalmodellen weer vernietigd. In zijn nieuwe serie Seiten (bladzijden) presenteert Boberg steeds meerdere beelden naast elkaar – als tweeluiken. Zo suggereert hij verbanden tussen de fictieve steden.

Foto’s van Oliver Boberg. T/m 28 april in Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Delphine Courtillot De Franse kunstenaar Delphine Courtillot werkt sinds een aantal jaren in Amsterdam en heeft nu haar tweede solotentoonstelling bij de galerie van Annet Gelink. Ze maakt gouaches die zijn gebaseerd op foto’s waarop ze zelf figureert. Voor haar nieuwe tentoonstelling reisde ze af naar Leipzig, waar ze tijdens een eerder bezoek gefascineerd was geraakt door de sfeer van melancholie en de vele verlaten huizen. De leegte domineert nu ook haar voorstellingen: Courtillot schildert interieurs vol stukken loszittend behang en beschimmelde muren.

Gouaches van Delphine Courtillot. 14 april t/m 19 mei in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 10-18u, za 13-18u.

Willem Diepraam Fotograaf Willem Diepraam heeft in het begin van zijn loopbaan, mede door zijn werk voor Vrij Nederland, grote invloed gehad op de ontwikkeling van de fotojournalistiek in Nederland. Later heeft Diepraam zich ontwikkeld tot verzamelaar, taxateur en schrijver, maar hij is altijd blijven fotograferen. De expositie Icons laat werk zien uit de afgelopen 30 jaar. In grofkorrelig zwart-wit en later ook in kleur legde hij groot en klein nieuws vast in Nederland en daarbuiten.

Foto’s Willem Diepraam. T/m 1 juni HUP Photography Gallery, Tesselschadestraat 15, A’dam. Inl: 020-5158589

Marjolijn van den Assem Sinds 2000 werkt Marjolijn van den Assem aan een onderzoek naar de correspondentie tussen de door haar bewonderde filosoof Friedrich Nietzsche en Marie Baumgartner. Door het met kroontjespen overschrijven van delen van deze correspondentie, uit de periode 1874-1883, probeerde Van den Assem de reikwijdte ervan na te gaan en de boodschap van destijds te doorgronden. Het resultaat is een reeks van tekeningen, schilderijen en plaatstalen beelden met de titel Seelenbriefe, die ook in boekvorm zijn verschenen.

15 april t/m 27 mei. Galerie RAM, Blekerstraat 10, R’dam. Do t/m zo 13-18u.

En verder Schilderijen van Han Qing, Tony Lloyd en Trini t/m 28 april in Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen; fotowerken van Juul Hondius t/m 21 april. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A’dam; schilderijen van Rik Meijers t/m 28 april De Praktijk, Lauriergracht 96, A’dam; beelden van Gianni Caravaggio t/m 21 april Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, A’dam; keramiek & tekeningen van Rod Bugg t/m 6 mei Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, A’dam; foto’s van Daya Cahen t/m 21 april galerie Outline, Oetewalerstraat 73, A’dam; Installatie van Les Deux Garcons t/m 29 april Galerie Lutz, Oude Delft 195, Delft foto’s van Jean-Marc Spaans t/m 2 mei Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Lara De Moor t/m 10 juni Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; reliëfs en collages van Karin Trenkel t/m 29 april in Galerie Poonberg, Taxusstraat 20, R’dam.