Frankrijk

Gupta De expositie L’Empire des Gupta in het Grand Palais geeft een uitzonderlijk overzicht van de kunstproductie uit de Indische ‘klassieke periode’. De Gupta-kunst is voor India en omstreken wat de Grieks-Romeinse kunst is voor het Westen. Ze ontwikkelde zich onder de machtige Gupta-dynastie (begin 4de t/m eind 5de eeuw) en bleef de basis voor alle latere kunststijlen in India. De sober ingerichte expositie toont 110 beelden en bas-reliëfs in steen, brons en aardewerk, waaronder de bezielde meesterwerken in roze zandsteen uit Mathura, een van de belangrijkste scheppingshaarden van het Gupta Rijk. Het grootste gedeelte van de beelden zal binnenkort het land van herkomst niet meer mogen verlaten, omdat ze op het punt staan om als AA, d.w.z. ’onschatbaar meesterwerk’ geklasseerd te worden.

T/m 25 juni. Grand Palais, Parijs, 3, square J. Perrin, Parijs, dag beh di 10-20u, wo-22u, www.mn.fr

Baroktheater Er zijn steeds meer barokmuziekfestivals. Maar festivals gewijd aan baroktheater, komen maar zelden voor. In het sfeervolle, in eikenhout en Renaissance stijl gebeeldhouwde Théâtre le Ranelagh (1890) is t/m 3 Juni het festival Eclats Baroques. Op het programma staan ruim 100 voorstellingen van zeven gespeelde-gezongen-gedanste bekende en minder bekende werken uit de eeuw van Lodewijk XIV. Enkele hoogtepunten: Le Médecin malgré lui van Molière, Andromaque van Racine, Les Folies Françaises van La Fontaine op muziek van Couperin. Ook zijn er lezingen van specialisten.

Eclats baroques t/m 3 juni in het Théâtre le Ranelagh, 5, rue des Vignes, Parijs, 0033-142886444 en www.theatre-ranelagh.com

En verder in Parijs Rembrandt et la nouvelle Jérusalem ; Juifs et chrétiens au Siècle d’or t/m 1 jul in het Musée d’art et d’histoire du judaïsme, 0033-153018653.