F1-fans boos om Engels volkslied

Duitse Formule 1-fans zaten er zondag klaar voor. Na het Spaanse volkslied ter ere van de overwinning van Fernando Alonso bij de Grote Prijs van Maleisië, was het hun beurt. Alonso rijdt immers bij McLaren-Mercedes, in een auto met een Duitse motor. Maar tot hun verbazing was het niet Das Lied der Deutschen dat volgde, maar het Engelse God save the Queen.

Bij de Formule 1 worden tijdens de prijsuitreiking twee volksliederen gespeeld, dat van de winnende coureur en dat van de winnende constructeur. En dat leidt in het geval van McLaren tot discussie, want het Duitse Daimler-Benz is met 40 procent aandeelhouder van het team. Volgens de Duitse tabloid Bild is er geen sprake van twijfel: ‘de McLaren MP4-22 is ONZE auto’, blokletterde de krant. Volgens Bild reageerden ‘miljoenen fans’ heel boos.

De druiven zijn extra zuur omdat het de eerste overwinning was van een wagen met Mercedesmotor na een seizoen waarin het team geen enkele zege kon behalen. Vorig jaar was Kimi Raikkonen de eerste piloot van McLaren, maar de Fin kon zijn status van belofte niet waarmaken. Raikkonen is ondertussen de opvolger geworden van Schumacher bij Ferrari, terwijl Alonso de overstap maakte van Renault naar McLaren. De Spanjaard wil bewijzen dat hij bij meer teams wereldkampioen kan worden.

Volgens de automobielfederatie FIA, organisator van de F1, is er ook geen twijfel mogelijk. McLaren heeft zijn thuisbasis in Engeland en is dus een Brits team. De wagens zijn voor het elfde seizoen uitgerust met motoren van Mercedes. Eerder leverden ook Porsche, Honda, Ford en Peugeot motoren aan McLaren.