Etrusken kwamen uit Midden-Oosten

rotterdam, 12 april. De Etrusken komen waarschijnlijk, zoals de oud-Griekse geschiedschrijver Herodotus al zei, uit het Nabije Oosten. Dat concluderen Italiaanse onderzoekers op basis van DNA-onderzoek bij de inwoners van het Toscaanse plaatsje Murlo, vroeger een Etruskische stad. In de bevolking van Murlo komen in het mitochondriaal DNA ongewoon veel genetische fragmenten voor uit het Nabije Oosten. Dit DNA erft alleen via de moeder over en is daarom veel gebruikt in afstammingsonderzoek. De resultaten zijn volgens het team in overeenstemming met Herodotus, die vertelde dat de Etrusken uit Lydië (West-Turkije) kwamen. In 2004 leidde onderzoek van een ander Italiaans team bij opgegraven skeletten van Etrusken tot dezelfde conclusie. De huidige studie is verschenen in het aprilnummer van het American Journal of Human Genetics.