Middenspel op het Poesjkinplein

19055.jpgZaterdag betoogt ’Een Ander Rusland’ van Kasparov ten vierde male, ditmaal op het Poesjkinplein in Moskou. En dat mag niet.

Weet u nog? Tijdens de eerste ‘Mars der Ontevredenen’ in Moskou werden de usual suspects door een enorm politieleger op het Triomfantelijke Plein samengeperst. Bij de tweede in St. Petersburg raakte de politie even de regie kwijt. De derde, in Nizjni Novgorod, ontaardde in een provinciaals knuppelfestijn. 

En nu? Het recente gezichtsverlies indachtig doet de macht het wéér anders. Nu mag iedereen betogen, laat duizend bloemen bloeien, behalve Kasparov en zijn jeugdbendes. De Jonge Garde van het Kremlin demonstreert op het Poesjkinplein. De nasji’s geven ditmaal ruim baan aan de nazi’s van de NDPI. De SPS, corrupte liberalen die blijven dromen dat Poetin hun Pinochet is, marcheren die dag toevallig eveneens.

Vele tientallen diplomaten van de EU en VS komen ‘even boodschappen doen’ rond het Poesjkinplein en en passant kijken hoe het staat met de rechtsstaat. Bovendien spreken vele argeloze Moskovieten met bosjes bloemen af met hun geliefdes voor het standbeeld van Poesjkin, want dat is traditie op zaterdag. Chaos dreigt. Wat doet de politie? Slaat er nog iemand terug?

Het prikkelt de nieuwsgierigheid, als correspondent mag ik niet ontbreken. Als Kasparov echt slim is, verplaatst hij zijn Mars der Ontevredenen op het allerlaatste moment naar zondag: betoogt de rest voor niets. Verder applaus voor het Kremlin, dat van elk marginaal protestje een ware happening maakt.