Duitsland

Helene Schjerfbeck Haast niemand kent haar werk: des te opmerkelijker dat aan de Finse schilderes Helene Schjerfbeck (1862-1946) nu in diverse steden tentoonstellingen worden gewijd. Eerst in Hamburg en later ook in Parijs en Den Haag. Schjerfbeck maakte zich al vroeg los van het realisme. Aan de Finse vraag naar nationaal-romantische onderwerpen voldeed ze niet en toen ze ook nog eens van Helsinki naar het platteland verhuisde stagneerde haar carrière. Haar eenkamerwoning was tegelijk haar atelier. Ze bleef daar zelfs wonen en werken toen ze toch succes kreeg. Indrukwekkend zijn haar stille vrouwenfiguren. En haar zelfportretten, die op het laatst aan bleke doodshoofden doen denken.

T/m 6 mei. Hamburger Kunsthalle, Glockengiesserwall, Hamburg. Di-zo 10-18u, do 10-21u. Inl 0049-404281 31 200 & www.hamburger-kunsthalle.de.

Dans in Wolfsburg Het Movimentos Tanz Festival in Wolfsburg is uitgebreid en heet nu de Movimentos Festwochen. Dit jaar draait alles om het begrip ‘respect’. Dat ziet er in werkelijkheid heel anders uit dan in theorie en dansers registreren het verschil. Met gevoeligheid maar gelukkig ook met humor. Uitdagend is de Compagnie Transe Express. Deze Franse groep opent het festival met een barok schouwspel middenin de stad. Op 40 meter hoogte hangen de dansers aan machientjes. Andere deelnemers zijn Emanuel Gat Dance uit Israël, Sankai Juku uit Japan en Cullbergbaletten uit Zweden. De locaties variëren van oude energiecentrales tot en met hypermoderne montagehallen.

Inl 0049-800288678238 en www.movimentos.de.

En Verder Fine Art Fair, met 50 galerieën, 13 t/m 15 april Messe, Frankfurt/M: www.fineartfairfrankfurt.info; Intern Grafik-Triennale, t/m 6 mei diverse locaties in Oldenburg: www.oldenburg.de