Debuut in honkbalparadijs

Rick van den Hurk maakte zijn debuut in de Major League Baseball (MLB) voor Florida Marlins. De 21-jarige uit Veldhoven is de vijfde Nederlander ooit op het hoogste niveau in de VS.

De honkbalcarrière van Rick van den Hurk is tamelijk onverwacht in een stroomversnelling geraakt. Zaterdagavond kreeg hij het verzoek van de teammanager om even naar diens hotelkamer te komen. Na een kort gesprekje vertelde hij dat de jonge Brabander dinsdag de startende werper zou zijn bij de ontmoeting met de Milwaukee Brewers. „Ik werd helemaal gek”, keek Van den Hurk terug. „Een droom die waarheid werd. Echt supergaaf.”

Het eerste wat hij deed, was zijn ouders bellen. Meteen werden er drie tickets Amsterdam-Miami voor ma, pa en zus geboekt. Drie dagen later beleefde de familie een unieke avond in het Dolphins Stadium. Rick van den Hurk maakte zijn debuut in de Major League Baseball, het honkbalparadijs. „Echt ongelooflijk”, sprak de speler met een brede grijns op zijn gezicht.

Een onbekend jochie werd plots een ‘big guy’. Sportzender ESPN interviewde zijn ouders om alles te weten te komen over de ‘Dutch Destroyer’. De pitcher stond ruim vier innings op de heuvel en produceerde in die periode vijfmaal drie slag en drie keer vier wijd. Hij kreeg in dat tijdsbestek één punt tegen. Vanwege overvloedige regenval werd de wedstrijd in de tiende inning bij 2-2 gestaakt.

De loopbaan van Van den Hurk verloopt op onwaarschijnlijke wijze. Als catcher tekende hij in 2002 een zesjarig contract bij de Marlins. Toen de Nederlander in die functie amper opviel, adviseerde een trainer hem het eens als pitcher te proberen. „Ik was flink gegroeid en had een heel goede arm”, zei de 1,98 meter lange Van den Hurk.

Elk seizoen maakte de Brabander weer een stapje, maar de echte doorbraak kwam tijdens de afgelopen Spring Training. Van de Hurk liet gedurende de oefensessies zien dat hij niet onderdeed voor de grote jongens. „Daar heb ik me bewezen”, aldus Van den Hurk. „Toen heb ik getoond dat ik het niveau aankon.”

Nadat enkele pitchers geblesseerd waren geraakt, werd Van den Hurk bij de hoofdmacht gehaald. Met als resultaat een prachtig debuut, waarmee hij zich in een illuster rijtje schaart. Alleen Robert Eenhoorn, Win Remmerswaal, Rikkert Faneyte en Ralph Milliard gingen hem voor.

„Vanaf nu bekijk ik het allemaal wedstrijd voor wedstrijd”, sprak Van den Hurk, terwijl hij samen met zijn ouders nieuwe Marlins-kledij uitzocht. „ Ik heb al gehoord dat ik maandag weer mag spelen. Mooi toch?” (ANP)