‘De NAVO kan niet winnen van Talibaan’

De buitenlandse troepen in Afghanistan kunnen de strijd tegen de Talibaan niet winnen. Uiteindelijk zullen de Talibaan alleen door de Afghanen zelf kunnen worden verslagen. Dit zei de speciale gezant van de Verenigde Naties in Afghanistan, Tom Koenigs, gisteren in Brussel in een gesprek met leden van het Europees Parlement. „Het zal geen snelle overwinning worden”, aldus Koenigs. Bovendien sprak hij de verwachting uit dat het „nog generaties” zal duren voordat dit op vier na armste land ter wereld enigszins genormaliseerd zal zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor een meer gelijkwaardige rol van de vrouw.

De Duitse VN-vertegenwoordiger schetste vooral een somber beeld over de ontwikkelingen in het zuiden van Afghanistan waar de NAVO-troepen de laatste weken weer in felle gevechten zijn verwikkeld met de Talibaan. Gisteren zijn volgens de Afghaanse autoriteiten 35 vermoedelijke Talibaan gedood bij een NAVO-luchtaanval, nadat het Afghaanse leger een grondgevecht met hen had geleverd in Zabul. Ook kwamen gisteren twee Canadezen om toen zij op een bermbom reden. „De opstand in het zuiden vergiftigt de successen die elders in het land worden bereikt”, aldus Koenigs. Daarbij doelde hij op het westen en noorden van het land waar aan de opbouw wordt gewerkt.

Volgens hem moet dat op termijn het model voor geheel Afghanistan worden; buitenlandse troepen blijven op de achtergrond ter ondersteuning van de Afghanen, die het voortouw nemen. Koenigs: „We zijn een verbintenis voor de lange termijn aangegaan, maar we moeten op den duur weg uit de gevechten die alleen door Afghanen zelf gewonnen kunnen worden.”

De Nederlandse regering zal deze zomer moeten besluiten of de vorig jaar begonnen missie, die officieel op 1 augustus 2008 afloopt, wordt verlengd.