Crisis Darfur op Google Earth

Het bedrijf Google gebruikt zijn satellietbeelden-programma Google Earth om de oorlog in de West-Soedanese regio Darfur op de kaart te zetten. Bezoekers van de website van het Holocaust Memorial Museum in Washington kunnen sinds deze week een bestand downloaden dat icoontjes zichtbaar maakt op satellietbeelden van Darfur van Google Earth. De icoontjes geven verwoeste dorpen weer als vlammen en vluchtelingenkampen als tenten. Wie op een vlam klikt, krijgt de naam van het dorp te zien en gegevens over de schade. Er is ook een icoontje dat verbinding maakt met een presentatie van het museum over Darfur.

Volgens schattingen van de VN zijn in Darfur sinds 2003 meer dan 200.000 mensen gedood in de gevechten tussen Afrikaanse rebellen en Arabische bondgenoten van de Soedanese regering. Als hoofdschuldige wordt de Arabische Janjaweedmilitie beschouwd, maar rebellen zijn ook onderling slaags geraakt.

Museumdirecteur Sara Bloomfield zei dat stafleden van het museum Google hadden benaderd, omdat ze naar manieren zochten om wat zij als een genocide beschouwen, onder de aandacht te brengen. In Google Earth, dat volgens het bedrijf door 200 miljoen mensen is gedownload, vonden zij een ideaal medium.

Steeds meer particulieren, organisaties en bedrijven gebruiken Google Earth om presentaties te maken, hun product te verkopen óf hun eigendom te beschermen. Zo leverde het Amerikaanse Amazon Conservation Team GPS-apparaten en Google-software aan indianen in het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied, die hiermee illegale houtkap en mijnactiviteiten kunnen registreren.

Wikipedia heeft honderdduizenden artikelen voorzien van ‘georeferenties’: in de artikelen genoemde locaties kunnen met één klik worden bekeken in Google Earth. KLM biedt een bestandje aan waarmee je alle bestemmingen op de satellietbeelden kunt bekijken.

Het aantal toepassingen binnen Google Earth neemt verder toe door zogeheten mashups van particuliere software-ontwikkelaars. Wie de toepassing Dig here op een Google Earth-kaart gebruikt, kan bijvoorbeeld zien wat exact aan de andere kant van de wereld ligt.

Ook zijn er websites die de mooiste plekjes op de wereld verzamelen. www.googlesightseeing.com toont onder meer een top tien van op een dakterras zonnende Hagenezen. En wie op de website geogreeting.com een woord intikt, kan een rijtje internationale gebouwen, eilanden en waterputten in de vorm van de ingetikte letters als e-card versturen.

Download de ‘Crisis in Darfur-layers voor Google Earth’ op www.ushmm.org/googleearth