Capaciteit: 2.000 illegalen

. Zo biedt de staat Texas tegenwoordig onderdak aan illegale immigranten, hoofdzakelijk Mexicanen. Het kamp is afgelopen zomer opgebouwd in de Rio Grande Valley in het zuiden van Texas (kosten ruim 48 miljoen euro). Achter het prikkeldraad staan tien grote tenten met plek voor tweeduizend illegalen. Ze kunnen er enkele weken, maanden maar ook jaren verblijven, totdat terugkeer naar het thuisland mogelijk is.

Volgens The Washington Post markeert het kamp het succes, maar ook het falen van de nieuwe politieke koers. Illegale Mexicaanse immigranten worden nu vastgehouden, totdat ze naar huis terugkeren. Vroeger werden zij vrijgelaten in de Verenigde Staten, voordat ze gehoord werden. Veel illegalen verdwenen spoorloos. De nieuwe politiek heeft het aantal illegalen al sterk teruggedrongen.

Maar The Washington Post meldt ook dat mensenrechtenorganisaties protesteren tegen de nieuwe opvang. De illegale immigranten zouden 23 uur per dag binnen doorbrengen, in tenten van de kunststof Kevlar, zonder ramen. Er zijn onvoldoende voedsel, kleding en medicijnen, volgens de organisaties. „Ik noem het ‘Ritmo’, zoals ‘Gitmo’, maar dan in Raymondville”, aldus een advocaat.

Een alternatief is in de maak: een hek van ruim 1.100 kilometer langs de Amerikaans-Mexicaanse grens.