Bowlen in de Alpen en Will Smith als president

In 2030 ligt Lloret de Mar in Estland, is China het nieuwe IJsland, en Will Smith de president van de Verenigde Staten. Dat zijn de belangrijkste conclusies na het lezen van de weekbladen Time (4, 20 euro) en Newsweek (4,20 euro).

Newsweek heeft genoeg van de doemscenario’s over het klimaat. Het blad predikt de darwinistische aanpak: pas je aan nu het nog kan. Want wat de wereld ook onderneemt, warmer wordt het toch. Newsweek voorspelt een ‘toeristische revolutie’. Villard de Lens, een skidorp in de Franse Alpen, is eigenlijk nu al geen skidorp meer: meer dan de helft van de bezoekers gaat er liever gokken in het casino of zonnebankbaden in het zwemparadijs. Ook andere skiresorts gooien het over een CO2-bestendige boeg: van regionale kookklasjes tot parasailen, van wandelen tot ‘mountaingolf’. Skiën in de Alpen wordt een vak voor klimaatoptimisten.

Vooral noordelijk gelegen landen hebben profijt van de klimaatverandering, blijkt uit een overzichtelijke infographic. Wijn uit de West-Canada wordt steeds lekkerder, vastgoedhandelaren in Schotland en Nova Scotia talrijker, en de Baltische Staten almaar toeristischer.

De infographic maakt ook iets anders duidelijk: vooral Afrika en Zuid-Azië zijn de dupe van de onvermijdelijke veranderingen. Niet alleen worden die toch al droge (sub)continenten steeds droger, de arme landen zullen sowieso minder goed in staat zijn zich aan te passen aan het nieuwe klimaat. Darwin voor beginners.

China is inmiddels wel rijk genoeg om zich in te zetten voor een beter klimaat. Het doet het alleen nauwelijks. Te druk met het opzetten van nieuwe kolencentrales. Maar er gloort hoop. Het weekblad Time bericht over Chinese experimenten met geothermale energie. IJslandse know how wordt ingevlogen om sterk vervuilde steden als Xianyang om te dopen tot het Reykjavik van China. En er zijn nog veel meer steden met „geothermale potentie” in China, aldus een woordvoerder van de VN in het artikel. Ook tijdens de Spelen van 2008 in Peking wordt een aantal sportlocaties geothermisch verwarmd.

Terug naar Newsweek. Het blad brengt een schijnbaar onbeduidend maar werkelijk essentieel nieuwtje. Will Smith is de meest winstgevende acteur ter wereld. Hij laat blanke sterren als Brad Pitt en Johnny Depp ver achter zich. Geen geringe prestatie voor iemand die bekendheid verwierf als puberale flapuit en flapoor in The Fresh Prince of Bel-Air. Onderschat hem niet. Een paar jaar terug zei Smith tegen de New York Daily News . „Ik geloof echt dat ik de president van Amerika kan worden als ik me ertoe zou zetten. Als Reagan het kan worden, waarom Will Smith niet?”

Ingmar Vriesema