Bosnië wil 367 oud-mujahedeen het land uitzetten

De regering van Bosnië heeft 367 van oorsprong buitenlandse moslims, die in de Bosnische oorlog (1992-1995) als vrijwilliger met de Bosnische moslims hebben meegevochten, het Bosnische staatsburgerschap ontnomen dat ze na de oorlog als beloning hebben gekregen. Ze zullen Bosnië moeten verlaten.

Volgens de Bosnische radio, die dit gisteren meldde, is een staatscommissie tot de conclusie gekomen dat de vroegere buitenlandse mujahedeen – radicale fundamentalisten – op onrechtmatige manier aan hun Bosnische nationaliteit zijn gekomen. Van hen zijn er 72 oorspronkelijk afkomstig uit Turkije, 31 uit Egypte, 30 uit Algerije, 27 uit Tunesië, 23 uit Soedan, 21 uit Syrië en 20 uit Rusland. Ze hebben twee maanden de tijd om beroep aan te tekenen tegen de maatregel; daarna worden ze gedeporteerd.

Mensenrechtenorganisaties en organisaties van oorlogsveteranen hebben tegen de maatregel geprotesteerd. De meeste ex-mujahedeen zijn in Bosnië getrouwd en hebben kinderen; zij dreigen nu van hun familie te worden gescheiden. Velen zijn invalide. Er bestaat bovendien het gevaar dat ze, als ze naar hun land van herkomst worden gedeporteerd, direct in de gevangenis belanden wegens hun radicale fundamentalistische opvattingen. De voorzitter van de vereniging van deze oorlogsveteranen, die in Syrië is geboren, zei gisteren dat hij al sinds 1982 in Bosnië woont en zijn Bosnische pas op reguliere wijze heeft verkregen.

De aanwezigheid van de vroegere buitenlandse vrijwilligers, die tijdens de oorlog een eigen El Mujaheed brigade vormden, is omstreden. De meesten van hen praktiseren een vorm van islam die veel strenger en traditioneler is dan die van de Bosnische moslims. Ze leven in kleine, compacte gemeenschappen, met name in en rond de stad Zenica, waar hun brigade vroeger was gelegerd.

De genaturaliseerde veteranen zijn impopulair. Bij een opiniepeiling in november vorig jaar sprak driekwart van de ondervraagden zich uit voor hun uitwijzing omdat ze een gevaar voor Bosnië zouden zijn. Het komt steeds vaker tot wrijvingen met Bosnische moslims en de Bosnische overheid. Zo richten de fundamentalisten eigen scholen op waar les wordt gegeven volgens het Jordaanse leerplan, en niet volgens het Bosnische.

De VS hebben er al sinds eind jaren negentig bij Bosnië op aangedrongen deze fundamentalisten aan te pakken, omdat hun aanwezigheid een voedingsbodem voor terrorisme zou zijn.