Bloed, kleed, kat, muis: alles was in één keer duidelijk

Dit weekend kocht ik een vloerkleed dat nogal duur was, en licht van kleur. Een fatale combinatie. Maar dat bedacht ik me niet op het moment dat ik het kleed kocht, oprolde, er een heel eind mee naar station Zaandam liep, met het kleed de trein nam, met het kleed de metro nam en thuis het kleed neerlegde. (Een vrij uitgebreid moment, dus.) Ik bedacht het eigenlijk pas toen een vriendin vroeg: „Wat doe je als er een vlek op komt?”

Wat ik dan doe, weet ik nu, want vandaag kwam ik mijn huis binnen en toen zat er een grote bloedvlek op het kleed. Mijn kat zat naast de bloedvlek, kijkend alsof ze van de prins geen kwaad wist (katten zitten vaak te kijken alsof ze van de prins geen kwaad weten, terwijl ze meestal juist van de prins heel veel kwaad weten). Toen kwam er een piepklein muisje onder mijn bank vandaan gekropen. Bloed, kleed, kat, muis: alles was in één keer duidelijk. (Tenzij het muisje mijn immense kat had aangevallen.)

Ik zette het muisje op het balkon. Maar daar leefde het voort, al lijdende. Als ik een dierenvriend was, had ik het muisje met een braadpan op zijn hoofdje moeten slaan, maar dat durfde ik niet. Ik belde vriend W., van wie ik vermoedde dat hij zou weten Wat Te Doen. Mijn kat zat intussen alsmaar trotser te kijken. Alsof ze wilde zeggen: „Ja, jij zegt altijd dat ik een dikzak zonder jachtinstinct ben! Dat ik ‘alleen maar een muis kan doden door er per ongeluk op te gaan zitten’! En kijk nu eens! Ja! Dat had je niet gedacht, hè? Jaaa!” Zo keek ze. En maar heen en weer drentelen over het balkon, waar inmiddels op niks af ook een duif en een wesp waren komen aanvliegen. Sensatiezoekers.

W. gaf mij instructies in korte, behapbare zinnetjes. ‘Loop naar de muis. Veeg hem op met een stoffer en blik. Doe hem in een zak. Doe de zak dicht. Loop naar beneden. Loop naar het afvalpunt. Het afvalpunt is links voor je huis. Doe de klep van de afvalbak open.’ En zo verder. Ik volgde de instructies op en sms-te hem toen alles gelukt was. ‘Stoere vrouw’ sms-te hij terug. Dat had ik eigenlijk ook aan mijn kat moeten sms-en, maar dat gunde ik haar niet.

Aaf Brandt Corstius

Lees alle columns van Aaf op www.nrc.nl/aaf