Belgie

Broeders van Liefde De congregatie Broeders van Liefde in Gent bestaat 200 jaar. Museum Dr. Guislain wijdt een tentoonstelling aan deze verplegers, verzorgers en opvoeders, die zich nog steeds – in zo’n 30 landen – ontfermen over armen, bejaarden en geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Het verhaal van de congregatie wordt verteld met schilderijen, brieven, voorwerpen, foto’s en andere documenten. Ook zijn er verzamelingen te zien uit gebieden waar de broederschap actief is. Art brut uit de Roemeense psychiatrie, etnografische stukken uit Afrika en exotische souvenirs uit Azië. Een interactieve opstelling belicht alle projecten waar de congregatie wereldwijd bij betrokken is.

Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, Gent, t/m 21 okt di t/m vr 9-17u, za-zo 13-17u. Inl 0032 9216 3595 & www.museumdrguislain.be

Vanhaerents Privé-verzamelaars houden hun kunstcollectie meestal goed verborgen voor vreemde ogen. De Torhoutse aannemer/kunstverzamelaar Walter Vanhaerents denkt daar anders over. Hij exposeert een deel van zijn collectie hedendaagse kunst in een oud pakhuis in het centrum van Brussel. Het gebouw uit 1926 telt drie verdiepingen en is verbouwd door de architecten Robberechts en Daems. De expositieruimte is 3.500 m². Op de huidige tentoonstelling zijn opvallende beelden en installaties te zien van de Japanse kunstenaars Takashi Murakami, Yoshimoto Nara en Mariko Mori. Verder zijn er installaties en foto’s van Matthew Barney, beelden van Paul McCarthy en werk van Mark Handforth. De tentoonstelling is op afspraak te bezichtigen, op zaterdag.

Vanhaerents Art Collection, Anneessensstraat 29, Brussel. Open zaterdag op afspraak, 0032 25115077.

En verder Internationaal Fotofestival, t/m 1 juli, Scharpoord, Lagunahal, Knokke-Heist www.fotofestival.be.