‘Angels’ van Amsterdam gaan vrijuit

De Amsterdamse chapter van de Hells Angels werd gisteren door de rechter niet verboden.

Een gevoelig verlies voor het openbaar ministerie.

Leden van de motorclub Hells Angels Foto Hollandse Hoogte Costa Rica A great breath of nature in Costa Rica. 21 - San Jose's Hells Angels. © Daniel Laine / Cosmos / Transworld Hollandse Hoogte

De Amsterdamse afdeling (chapter) van de Hells Angels en de stichting Hells Angels zijn geen samenhangende criminele organisatie die daarom verboden moet worden.

Zo zei de rechtbank in Amsterdam het gisteren, in een uitspraak in een civiele procedure die het Openbaar Ministerie (OM) had aangespannen.

Vorige maand verloor het Openbaar Ministerie (OM) een soortgelijke procedure in een landelijke operatie waarbij bij zes rechtbanken verzoeken zijn ingediend om afdelingen en stichtingen van de motorclub verboden te krijgen. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde toen dat de Hells Angels wereldwijd, en dus ook in Nederland, een crimineel karakter hebben en in verband worden gebracht met bedreigingen met geweld, maar dat de betrokken organisaties niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor geweld van individuele leden. En dus kunnen ze niet verboden worden. De Amsterdamse rechtbank oordeelde gisteren dat „voor een aantasting van de vrijheid van vereniging – waaronder ook stichtingen vallen – slechts in zeer uitzonderlijke gevallen plaats is”.

De uitspraak van de Amsterdamse rechtbank is een gevoelige nederlaag voor het OM omdat het voltallig bestuur van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels een strafblad zou hebben en bij vier huiszoekingen in de periode 2001-2005 onder meer pistolen, kogels, traangas, een hennepkwekerij en xtc-pillen werden aangetroffen.

Ook in een andere (straf)zaak tegen een (voormalig) Hells Angel viste het OM achter het net: gisteren werd namelijk ook de voormalige ‘baas’ van de Amsterdamse Hells Angels, ‘Big Willem’ (Willem van Boxtel) vrijgesproken van betrokkenheid bij plannen om de van afpersing verdachte Willem Holleeder te vermoorden.

De rechtbank in Amsterdam erkende gisteren dat de stichting Hells Angels kan worden aangewreven dat in haar clubhuis wapens en drugs zijn aangetroffen en dat Amsterdamse Hells Angels-leden betrokken zijn geweest bij bedreigingen van televisiepresentatoren Frits Barend en Henk van Dorp. Maar het OM heeft onvoldoende aannemelijk kunnen maken dat het daarbij ging om ‘meer dan individuele gedragingen’ die een verbod op de stichting rechtvaardigen.

Justitie heeft ook niet aannemelijk kunnen maken dat de uitkomst van een groot strafrechtelijk onderzoek (die strafzaken tegen 22 individuele leden dienen komend najaar) niet kan worden afgewacht en de organisaties daarom nu al verboden moeten worden. „Aantasting van de vrijheid van vereniging is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk”, aldus de rechtbank. „Er moet sprake zijn van structurele activiteiten die ons rechtsstelsel aantasten en de samenleving kunnen ontwrichten. Er mag bovendien geen andere vergaande maatregel beschikbaar zijn.” Volgens de rechtbank voldoet de eis van het OM niet aan deze criteria.

Ook werd niet bewezen geacht dat de Hells Angels zich schuldig maken aan rassendiscriminatie. Het OM heeft niet tegengesproken dat de wereldwijd afgesproken regel „no niggers in the club” niet actief werd en wordt nagevolgd, aldus de rechter. Het OM gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

De uitspraak werd gisteren bijgewoond door een groot aantal ‘Angels’ die verheugd reageerden op de woorden van de rechter. Aanstaande zaterdag organiseren de Amsterdamse leden een benefietbijeenkomst waarvan de opbrengst gebruikt zal worden voor financiering van de juridische kosten van de procedures die nog lopen.

De Angels mogen dan niet zijn veroordeeld en verboden als criminele organisatie, hun is wel een gevoelige financiële slag toegebracht. Advocaten zijn duur, en er staan nog heel veel rechtszaken tegen de vereniging voor de deur.