Aanklacht Bengaalse politica wegens moord

De Bengaalse oud-premier Sheikh Hasina is gisteren aangeklaagd voor moord op vier politieke tegenstanders. Op dezelfde dag heeft de interim-regering haar grote rivaal, oud-premier Begum Khaleda Zia, restricties in haar bewegingsvrijheid opgelegd, waardoor ze in feite onder huisarrest is geplaatst.

De politie van Dhaka heeft Hasina en zeker 45 andere leden van haar Awami League beschuldigd van de moord op vier leden van de partij Jamaat-e-Islami, die deel uitmaakte van de afgelopen oktober afgetreden regering van Zia’s Bengaalse Nationalistische Partij (BNP). De moorden zouden zijn gepleegd tijdens de rellen in Dhaka eind vorig jaar, toen de oppositie protesteerde tegen de interim-regering die het land naar verkiezingen had moeten leiden. Volgens de Awami League, een alliantie van oppositiepartijen, was die regering in strijd met de regels partijdig. Een persbureau meldde dat Hasina wordt genoemd als „aanstichter” van de moorden.

Gisteren zijn ook aanklachten wegens moord ingediend tegen de leider van het moslimfundamentalistische Jamaat-e-Islami, Matiur Rahman Nizami, en negen van zijn collega’s. Zij zouden op hun beurt betrokken zijn bij de dood van een activist van de Awami League, tijdens dezelfde demonstratie. Dat meldde de televisiezender Bangla Vision.

Hasina verblijft momenteel bij haar kinderen in de VS, maar zei gisteren tegen de BBC dat ze vervroegd zal terugkeren naar Bangladesh. Volgens haar leeft de huidige interim-regering in „een gekkenparadijs” als zij denkt haar zo uit de politiek te kunnen weren. Ook zei ze „niet in te zitten” over mogelijke arrestatie bij terugkeer. De verkiezingen, die in januari gehouden hadden moeten worden, zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld om de verouderde kieslijsten te kunnen herzien. Volgens de verkiezingscommissie kan het opstellen van de nieuwe lijsten achttien maanden duren. Na de rellen heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen, die nog van kracht is.

De afgelopen maanden heeft het leger ongeveer 160 hoge politici, onder wie Zia’s zoon Tareque Rahman, opgepakt op beschuldiging van corruptie. Adviseur van de regering Mainul Husein zei gisteren over de aanklachten tegen Hasina: „We redden de politiek van het puin na een aardbeving veroorzaakt door corrupte politici.” De huidige leider van de interim-regering, Fakhruddin Ahmed, heeft het leger eind vorige maand een hoge onderscheiding gegeven voor zijn steun in de anticorruptiecampagne. Maandag zei een zakenman dat hij Hasina tijdens haar regeringsperiode dertig miljoen taka (383.000 euro) heeft moeten betalen om een elektriciteitscentrale te mogen bouwen. De regering heeft een onderzoek ingesteld. (AP, Reuters, AFP, BBC)