Xiao Yan kan niet meer naar school

Het verhaal van Xiao Yan (Shang xue lu shang). Regie: Fang Gangliang. Met: Met: Ailiya, Wu Xu, Yang Shulin. In: 6 bioscopen.

Xiao Yan leeft met haar moeder en twee broertjes in een dorpje in de Chinese provincie Ningxia, een van de armste streken van het land. Zo arm is het daar, dat de schoolmeester aan het einde van het jaar geen geld heeft om een nieuwe pen te kopen om het huiswerk na te kijken en genoodzaakt is het schoolgeld met 4 yuan 80 te verhogen tot 24,80 (nog geen vijf euro). Maar voor de moeder van de slimme en leergierige Xiao Yan is dat veel te veel. Dus moet de dertienjarige dochter van school en liefst snel aan de man. Die wordt voor haar gevonden in de vorm van een leeftijdgenoot die juist níet naar school wil.

Het verhaal van Xiao Yan is een verre verwant van al die niet per se voor kinderen gemaakte films waarin kinderen in sociaal-economisch barre omstandigheden een heldenrol spelen; van het Italiaanse Fietsendieven uit 1948 tot meer recentelijk het Iraanse Stray Dogs. Wel is debutant Fang Gangliang wat minder zuinig met z’n soms slapstickachtige grappen. De film dateert al uit 2004, was een jaar later op het Cinekid-festival te zien en bereikt nu pas de filmtheaters. Met alle vakanties in het verschiet een fijn tegenwicht voor de gebruikelijke Hollywood animatie-hausse waaruit de kinderfilmprogrammering in Nederland bestaat. Nog maar een paar jaar geleden was Het verhaal van Xiao Yan als een goedmoedige, goedbedoelende film ontvangen. Nu is het een witte raaf en zal het voor veel kinderen een eerste kennismaking met de Chinese film zijn.