Wahlberg als echte redneck

Shooter. Regie: Antoine Fuqua. Met: Mark Wahlberg, Michael Peña, Danny Glover, Kate Mara. In: 50 bioscopen.

Bob Lee Swagger. Dat klinkt zo’n beetje als Lee Harvey Oswald, de beroemdste presidentenmoordenaar uit de geschiedenis. Swagger is bedacht door de voormalige Washington Post-filmrecensent Stephen Hunter. Shooter is, naar de roman Point of Impact, het eerste deel uit een trilogie over deze moderne lone rider die helemaal in z’n eentje de Amerikaanse democratie redt. Of zoiets. Want daarin is de regisseur verder niet zo in geïnteresseerd.

Antoine Fuqua maakte een paar jaar geleden het onverwacht subversieve politiedrama Training Day. Ook in Shooter probeert hij ingesleten conventies uit de paranoïathriller à la In the Line of Fire of zelfs All the President’s Men een beetje te ondermijnen en intussen wat nieuwe achterdocht aan te wakkeren. Als de film zichzelf niet zo serieus nam, dan gaf Shooter een intrigerend beeld van het afgekalfde vertrouwen in de Amerikaanse politiek, post-9/11 en na de oorlog in Irak. Het gaat niet meer om Democraten of Republikeinen, alleen nog om haves en have nots.

Held Swagger, als onvervalste redneck gespeeld door Mark Wahlberg, wordt slachtoffer van een complot tussen haves en want- to -have-mores. Het is een dunne plot, dit verhaal waarin een aanslag op een president wordt beraamd. Dun, want afhankelijk van de vraag of de toeschouwer z’n argwaan opzij weet te zetten. Lukt dat, dan is de reeks achtervolgingen en valkuilen beslist adrenalineverhogend.