VS staan levering wapens Noord-Koreaaan Ethiopië toe

Washington. De Verenigde Staten hebben afgelopen januari een oogje dichtgeknepen bij een illegale wapentransactie tussen Noord-Korea en Ethiopië. Van Washington mocht de regering in Addis Abeba het in Noord-Korea bestelde wapentuig, waaronder tankonderdelen, ontvangen omdat het van nut was in de Ethiopische strijd tegen islamitische milities in buurland Somalië. Voor dat doel werden de VN-sancties tegen Noord-Korea even terzijde geschoven. Ook besloten de VS de VN-Veiligheidsraad niet in te lichten. Gisteren heeft de Ethiopische regering erkend dat ze 41 terreurverdachten in geheime gevangenissen heeft vastgehouden. De verdachten zijn heimelijk overgebracht uit Kenia en Somalië. De verdachten zijn ondervraagd door de CIA en FBI. Mensenrechtengroepen zeggen dat de detenties een schending van het internationale recht zijn.