VN vinden honderden doden in Tsjaad

Genève. Soedanese en lokale milities van de Janjaweed hebben op 31 maart in het oosten van Tsjaad tussen de 200 en 400 inwoners van enkele tientallen dorpen gedood. Dat heeft VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gisteren gemeld. De cijfers zijn gebaseerd op veldonderzoek van een VN-team, dat sprak van een ”apocalyptische” situatie. Het team trof massagraven aan en lijken in vergaande staat van ontbinding. De spanning tussen beide landen liep deze week verder op. Soedan en Tsjaad beschuldigen elkaar over en weer van schermutselingen aan de grens. Volgens Soedan viel een Tsjadische legereenheid maandag met 140 vrachtwagens en zeven pantservoertuigen een Soedanees stadje aan. Soedanese militairen en agenten zouden de Tsjadiërs hebben verjaagd, ten koste van 17 levens. Tsjaad meldde een inval van rebellen uit Soedan te hebben afgeslagen.

Beelden (schokkend) op youtube.com/watch?v=r74hsAsbqnQ