Verwoesting in Darfur op Google Earth

Het Holocaust Memorial Museum in Washington en de zoekmachine Google zijn samen een project begonnen om de oorlog in de West-Soedanese regio Darfur meer onder de aandacht te brengen.

Bezoekers van de website van het Holocaustmuseum kunnen een bestand downloaden dat icoontjes zichtbaar maakt op satellietbeelden van Darfur van Google Earth. De icoontjes geven verwoeste dorpen weer als vlammen en vluchtelingenkampen als tenten. Wie op een vlam klikt krijgt de naam van het dorp te zien en gegevens over de schade. Er is ook een icoontje dat verbinding maakt met een presentatie van het museum over Darfur.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn in Darfur sinds 2003 meer dan 200.000 mensen gedood in de gevechten tussen Afrikaanse rebellen en Arabische bondgenoten van de Soedanese regering. Als hoofdschuldige wordt de Arabische Janjaweedmilitie beschouwd, maar rebellen zijn ook onderling slaags geraakt.

Museumdirecteur Sara Bloomfield zei dat stafleden van het museum Google hadden benaderd omdat ze naar manieren zochten om wat zij als een genocide beschouwen onder de aandacht te brengen. In Google Earth, dat volgens de zoekmachine door 200 miljoen mensen is gedownload, vonden zij een ideaal medium. „Dit is het grootste mededelingenbord ter wereld”, aldus Bloomfield. (AP, Reuters)

Bekijk de kaart van Darfur op www.ushmm.org/googleearth/