Trouwen voor een beurs

Saoedische vrouwelijke studenten die naar het buitenland willen met beurzen van de regering hebben vorige maand te horen gekregen dat ook zij, net zoals de praktijk is voor andere Saoedische vrouwen, alleen de grens over mogen met een mannelijke begeleider. Dat heeft volgens de Engelstalige Saoedische krant Arab News geleid tot een toename van het ‘reishuwelijk’ (mesfaar). Dertien studenten, aldus de krant, hebben tot dusverre bekendgemaakt alleen te gaan trouwen om in aanmerking te komen voor een beurs. Hun broers en vaders zijn niet in staat hen gedurende langere tijd in het buitenland te begeleiden.

De Saoedische regering heeft tienduizenden beurzen voor studie in het buitenland ter beschikking gesteld om de jeugd met het buitenland te laten kennismaken en het buitenland met Saoediërs. Ook vrouwen, die, afgezien van medische studenten, in Saoedi-Arabië alleen op vrouwenuniversiteiten studeren, komen voor deze beurzen in aanmerking. Mits in het gezelschap van een voogd.

Specialisten in islamitisch recht verschillen van mening of het reishuwelijk in overeenstemming is met de islamitische normen of niet, aldus de Arab News. „Het is gebaseerd op persoonlijke belangen, en dat maakt het illegaal en verkeerd”, aldus Zaid Maharsh, die is gepromoveerd in het islamitisch recht, tegen de krant. Maar Mohammed al-Nujaimi, lid van de Islamitische Jurisprudentie Academie, zei dat elk huwelijk wettig is zolang aan de gebruikelijke voorwaarden is voldaan, welke naam mensen er ook aan geven. Volgens de studenten voldoen de mesfaarhuwelijken aan alle islamitische normen.