Trouwen? Da’s niks voor mij

Het trouwseizoen is begonnen.

Pauls aanzoek kwam als een verrassing. „Bruiloften had hij steeds afgekraakt. Expres.”

Foto Luciana Caputo Morgen zeg ik ja... Next Caputo, Luciana

Ja, de trouwdatum was een bewuste keuze. „Ik wilde graag in de zomer trouwen en Paul wilde een leuke datum”, zegt Sharon de Ridder (26). „Deze dag kan ik gemakkelijk onthouden”, lacht Paul den Uijl. En, was het dringen geblazen voor 20-07-2007? „Nee hoor, toen wij onze datum prikten was alles nog vrij.”

Al in september 2005 had hij haar gevraagd. „Vertel jij het?” Vraagt Paul verliefd. Sharon vertelt over het huwelijksaanzoek, halverwege de Tanzaniaanse Kilimanjaro. Het plan was om Sharon pas op de top te vragen, maar ze werd hoogteziek. Paul: „Ik dacht: morgen is ze nog zieker, dan is ze helemaal niet meer aanspreekbaar. Dus dan nu maar.” Een complete verrassing voor Sharon, want maandenlang had Paul op feestjes en verjaardagen bruiloften afgekraakt. Expres. „Trouwen? Niks voor mij, wat een onzin”, bauwt Sharon hem lachend na.

En de grote dag zelf? „Zonder sociale verplichtingen”, zegt Paul beslist. De twee nodigen alleen mensen uit die ze zelf graag bij het feest willen hebben. Samen met hun twintig beste vrienden rijden Paul en Sharon in een Amerikaanse schoolbus van hun hotel in Oostvoorne naar het stadhuis in Delft. „De rest van onze vrienden mag natuurlijk ook naar het stadhuis komen, maar ooms en tantes die we bijna nooit spreken, nodigen we niet uit.” Ook het huwelijksdiner – een barbecue – is alleen voor de incrowd.

Sharon en Paul zien hun toekomst nuchter tegemoet. Ze trouwen op huwelijkse voorwaarden, met clausules over hun pensioen en eventuele alimentatie. Ook houden ze hun eigen bankrekening, naast een gezamenlijke rekening. Gaan ze er diep in hun hart van uit dat het misgaat? „Absoluut niet”, zegt Paul. „Ik ben alleen nogal territoriaal ingesteld en wil gewoon dat alles zakelijk wordt geregeld. Wees realistisch, de helft van de stellen haalt het niet samen.” Sharon: „Ik werk bij een advocatenkantoor en heb het vaak genoeg zien misgaan. Liever samen overleggen nu je het nog kan vinden, dan straks met problemen zitten als je uit elkaar bent.”

En kinderen? „Niet op korte termijn. We hebben namelijk eerst een ander doel”, zegt Paul. De twee willen voor hun dertigste alle werelddelen hebben gezien. Samen.