Theater voor off Broadway musicals

Amsterdam krijgt een theater waar nieuw Nederlands musicalrepertoire kan worden getest. Het M-Lab opent in in juni en wordt gevestigd in een vroegere opslagloods in Amsterdam-Noord. Er is ruimte voor 150 bezoekers.

M-Lab gaat jaarlijks ongeveer acht nieuwe muziektheaterproducties vertonen, in de hoop dat ze na de nodige aanpassingen geschikt zullen zijn om door reguliere producenten te worden uitverkoren voor een theatertournee. Zo’n off Broadway-achtig theater bestaat in Nederland nog niet, aldus artistiek leider Koen van Dijk.

M-Lab is een idee van Joop en Janine van den Ende. Hun VandenEnde Foundation draagt de komende jaren ruim 400.000 euro bij aan de exploitatie. De gemeente Amsterdam geeft een startsubsidie van circa 2 ton. Het is de bedoeling voor elk nieuw script eerst een leesvoorstelling te organiseren en later - nadat de makers tijd voor herschrijven hebben gehad - een reeks van vier geënsceneerde voorstellingen.

„Er is in Nederland een gapend gat tussen een goed idee op papier en een productie in de theaters”, zegt Van Dijk. „Sommige goede ideeën worden nooit gerealiseerd omdat producenten en schouwburgdirecteuren ze niet aandurven. Andere ideeën worden juist veel te snel gerealiseerd, een script wordt niet getest en er wordt niet aan geschaafd.”

Een van de zes producties die dit najaar in een testversie worden gespeeld, is De vliegende Hollander van Ad en Koen van Dijk, die eerder Cyrano en Joe schreven. Henk Poort speelt de hoofdrol. Ook maakt M-Lab twee keer per jaar een eigen versie van een buitenlandse musical die hier niet eerder op het repertoire stond. De eerste is Into the woods van Stephen Sondheim, met Vera Mann in de hoofdrol.