Tenniscaptain ‘compleet’ moegestreden

Drie dagen na de nederlaag tegen Groot-Brittannië blikt Jan Siemerink terug op zijn debuut als Davis-Cupcaptain.

„Er had toch meer ingezeten voor ons.”

WFA21:TENNIS DAVIS CUP:BIRMINGHAM;05APR2007- Robin Haase, Raemon Sluiter and Captain Jan Siemerink besprken de taktiek. WFA/wc/str. Henk Koster WFA WFA

Afgelopen weekend maakte oud-tennisser Jan Siemerink (36) zijn debuut als Davis-Cupcaptain bij de ontmoeting met Groot-Brittannië in Birmingham. Nederland verloor met 4-1 en moet nu in september van Portugal winnen om zich in de eerste divisie van het landentoernooi te handhaven.

Hoe kijk je terug op je debuut?

„Ik ben niet ontevreden. Groot-Brittannië staat een stuk hoger dan Nederland op de wereldranglijst. Met Andy Murray, Tim Henman en Greg Rusedski hadden ze één wereldtopper en twee ex-wereldtoppers in huis. Daar konden wij niet aan tippen. Toch denk ik dat er wel wat meer in had gezeten voor ons – met name in de dubbel. Robin (Haase, red.) en Rogier (Wassen, red.) hadden nog nooit samengespeeld, maar lieten tijdens de trainingen mooie dingen zien. Helaas kwamen ze in hun partij tegen Jamie Murray en Greg Rusedski heel langzaam uit de startblokken. Na een slechte eerste set bleek het moeilijk de partij winnend af te sluiten.”

Hoe anders is het om als captain aan zo’n toernooi deel te nemen dan als speler?

„Als speler ben je erg op jezelf gefocust. Je leeft natuurlijk wel mee met de andere teamleden, maar alles draait om die een of twee wedstrijden waarin je zelf op de baan staat. Als captain heb ik daarentegen vijf potjes gespeeld. Niet fysiek, maar wel met mijn kop en mijn hart. Dat verklaart misschien wel waarom ik nu compleet moegestreden ben.”

Zondag hebben jullie de teamprestatie geëvalueerd. Was er sprake van een eensluidende conclusie?

„Het algemene gevoel was dat de spelers en het begeleidingsteam optimaal hun werk hebben kunnen doen. Laten we niet vergeten dat het team binnen korte tijd een heel nieuw gezicht heeft gekregen. Bij zo’n eerste ontmoeting is het altijd even aftasten.”

Dat geldt in het bijzonder voor Raemon Sluiter, die aangaf dat hij moest wennen aan de nieuwe samenstelling en betwijfelt of hij nog meerwaarde heeft voor het team.

„Ik geef toe dat ik werd overvallen door die mededeling. In de aanloop naar het toernooi heb ik niets van onwennigheid gemerkt. Maar ik begrijp het wel, hoor. Raemon heeft jarenlang met dezelfde jongens gespeeld. Hij kon met name goed overweg met mijn voorganger (Tjerk Bogtstra, red.) Daar komt bij dat hij het niet makkelijk had in zijn partij tegen Andy Murray. Raemon moest op zijn tenen lopen tegen een 19-jarige, die pas twee jaar Davis Cup speelt. Ook dat was even slikken. Maar we hebben er zondag openhartig over gesproken. Hij zal de komende maanden zelf de knoop moeten doorhakken.”

Welke zaken vielen je dit toernooi het meeste op als captain?

„Ik was erg tevreden over Robin. Hij ontwikkelt zich snel en ik zie hem in de toekomst nog wel de kar trekken. Ook Igor (Sijsling, red.) heeft in zijn partij tegen Tim Henman zijn visitekaartje afgegeven. De kans dat hij zou winnen van zo’n routinier was heel klein – ik heb er zelf nooit serieus rekening mee gehouden – maar hij heeft toch veel ervaring opgedaan in een prachtige ambiance. In de komende maanden zal Igor nog vaak aan die wedstrijd terugdenken. En het zal hem prikkelen om nóg harder te vechten voor een plaatsje tegen Portugal in september.”

Hoe schat je je kansen in?

„In 1991 ben ik samen met Paul Haarhuis, Mark Koevermans en Richard Krajicek naar Lissabon afgereisd om een plek in de Wereldgroep af te dwingen. Die missie slaagde. Van het huidige team weet ik eigenlijk weinig, behalve dat het vrij jong is. Zeker is dat Nederland nog nooit van Portugal heeft verloren. En dat wil ik graag zo houden.”

Zie je het als een voordeel dat je in de relatieve anonimiteit van groep 1 aan een nieuw team kunt bouwen?

„Ja en nee. Ik wil snel terugkeren in de Wereldgroep. Maar ik besef ook dat je daar een sterk team voor nodig hebt. Op dit moment is het hoogste platform geen haalbare kaart.”

    • Danielle Pinedo