‘Solliciteren is een kunst op zich’

Naam: Julien MohrLeeftijd: 28 jaarZoekt sinds: vier maandenZoekt: werk met digitale media bij een creatief communicatiebureau.

Ben je nu werkloos?

„Nee, ik werk tijdelijk via een uitzendbureau bij de Belastingdienst. Maar dat is puur even voor het geld. Ik zoek ondertussen naar iets wat aansluit bij mijn studie communication management. Die studie had ik een jaar onderbroken om te werken als distributiemanager bij een uitgaansmagazine, maar daar werd gereorganiseerd. Ik kreeg bij mijn vertrek nog drie maanden salaris mee, wat precies genoeg was om mijn scriptie over weblogs als marketingmiddel te schrijven. Dat was vier maanden geleden. Nu zoek ik iets wat bij mijn studie past, dus een creatieve baan bij een reclame-, communicatie- of internetbureau.

„Ik heb inmiddels ongeveer vijftien sollicitatiebrieven geschreven. Mijn studie is breed en er is redelijk wat werk in mijn sector, maar het zijn vooral vacatures voor ervaren mensen, weinig voor starters. Dat is dan meestal ook de reden dat ik word afgewezen.”

Hoe bereid je je voor op een sollicitatie?

„Dat is nog een kunst op zich. Vanuit mijn opleiding heb ik daar weinig ondersteuning in gekregen. Dus heb ik daarover met vrienden gesproken die meer ervaring hebben met solliciteren. Ik laat mijn brieven meestal aan een van hen lezen. Ook op internet zijn veel tips te vinden. Natuurlijk moet je eerst de functieomschrijving goed doornemen om te kunnen onderbouwen waarom jij daarvoor geschikt bent. Ik bekijk de site van zo’n bedrijf ook altijd heel goed. Ik probeer het bedrijf een beetje te doorgronden. Dan weet ik ook meteen of het echt iets is voor mij. Ik wil bijvoorbeeld geen stropdassenbaan, maar een informele sfeer. Soms ken ik ook al iemand daar en dan vraag ik diegene naar de bedrijfscultuur. En natuurlijk: altijd vooraf bellen met het bedrijf met een gerichte vraag. Ik vraag altijd eerst of mijn e-mail goed is aangekomen en stel dan nog een inhoudelijke vraag. Dan onthouden ze je wel.”

Een klassieke sollicitatievraag dan. Wat zijn je goede punten en wat wil je nog verbeteren?

„Ik ben op mijn best als spin in het web, functioneer goed in een team. Ik ben nieuwsgierig, hardwerkend en creatief. Misschien ben ik soms te veel gefocust op één punt en verlies ik me in details. Dat wil ik nog wel verbeteren, maar ik denk dat het ook met werkervaring te maken heeft. Je leert vanzelf het overzicht te bewaren.”

Leendert van der Valk

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl