Serviërs veroordeeld voor gefilmde moord

Belgrado. Een Servisch oorlogstribunaal heeft gisteren vier Servische paramilitairen schuldig bevonden aan de gefilmde moord op zes Bosnische moslims in de laatste dagen van de Bosnische oorlog (1992-1995). De mannen, allen lid van de beruchte paramilitaire groep de `Schorpioenen`, kregen celstraffen variërend van vijf tot twintig jaar opgelegd. De paramilitairen hebben de executie in het dorpje Trnovo in het zuidoosten van Bosnië gefilmd en de video onder elkaar verspreid. De zaak kwam aan het licht toen een Servische mensenrechtenactivist een kopie vond van de video, die in 2005 werd uitgezonden op de Servische televisie. Het publiek, dat tot die tijd de beschuldigingen van Servische oorlogsmisdaden veelal afdeed als propaganda, reageerde geschokt.