Schimmel resistent in ziekenhuizen

Rotterdam. In Nederlandse ziekenhuizen zijn bepaalde schimmels de afgelopen paar jaar resistent geworden tegen azolen, de belangrijkste groep medicijnen ertegen. Dat schrijven onderzoekers uit Nijmegen en Madrid in het tijdschrift The New England Journal of Medicine. De artsen opperen dat de resistentie, die vóór 1998 niet voorkwam, zich kan hebben ontwikkeld door de populariteit van de azolen als schimmelmedicijn, of door het gebruik als bestrijdingsmiddel in de landbouw. De infectie waartegen de azolen in ziekenhuizen gebruikt worden, is die met Aspergillus fumigatus. Het is een algemene bodemschimmel die alleen bij verzwakte patiënten ernstige infecties veroorzaakt, zoals bij kankerpatiënten. Dat gebeurt in Nederland tussen de vijftig en tweehonderd maal per jaar. De helft van de patiënten overlijdt; gevreesd wordt dat resistentie de behandeling verder bemoeilijkt.