Onderwijsbond woedend over vakantieplan Plasterk

Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) sluit niet uit dat de werkuren van leraren meer over het jaar moeten worden gespreid. Plasterk erkende dinsdag in de Tweede Kamer dat leraren hard moeten werken, maar hij voegde eraan toe dat de vakanties lang zijn. Hij suggereerde dat leraren werk kunnen verschuiven naar de ruime vakantieperiode die ze nu hebben.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb), de grootste vakbond voor onderwijspersoneel, is die suggestie „belachelijk en schandalig”. „De situatie is onnodig op scherp gezet”, vindt M. Knoop, algemeen secretaris van de AOb. „Minister Plasterk heeft vijftig dagen gepraat met mensen uit het onderwijs. Hij is er achter gekomen dat de werkdruk inderdaad hoog is. Vervolgens komt hij met het voorstel de vakantie te verkorten. Dat is geen oplossing. We zijn er heel boos over.” Volgens Knoop werken leraren gemiddeld 42 uur per week onder „gigantische werkdruk”. Voor de extra uren krijgen leraren meer ADV-dagen, die in het onderwijs vallen onder vakantie. Knoop: „De oplossing voor de hoge werkdruk is meer personeel.”

Knoop ziet een nog groter lerarentekort ontstaan dan wordt voorspeld wanneer dit voorstel door zou gaan. „Er zijn leraren die het onderwijs direct zullen verlaten. Mensen die er over denken het onderwijs in te gaan zullen een andere baan kiezen.” Volgens Knoop heeft de minister Plasterk „een blunder” gemaakt. „Iedereen kan een fout maken. We verwachten dat Plasterk de zijne rechtzet.”