Onbekend maakt best bemind

Rodamco Europe is nou niet het eerste beursgenoteerde bedrijf dat in je opkomt als je wordt gevraagd de 25 hoofdfondsen van de AEX te noemen. En dan lees je ineens in de krant dat het vastgoedbedrijf voor ruim 11 miljard aan een nog veel onbekendere branchegenoot uit Frankrijk wordt verkocht.

Gisteren bracht het Franse Unibail een vriendelijk want door Rodamco aanvaard bod uit van 124,80 euro per aandeel.

Voordeel van de onbekendheid is dat maar weinig Nederlanders – politici, toezichthouders, vakbonden, klanten – zullen protesteren tegen dit nieuwe staaltje Hollandse uitverkoop. Geen sentimenten als die bij de overnames van Hoogovens door British Steel, van KLM door Air France of van VNU door een groep vooral buitenlandse investeerders. En al evenmin dezelfde tranen als die om het huidige beleg van Stork en ABN Amro.

Maar toch: als de ‘fusie op gelijkwaardige basis’ – zoals die is verpakt – doorgaat, verdwijnen enkele prominente winkelplekken in Franse handen: Batavia Stad, Stadshart Amstelveen en Shopping Center Piazza in Eindhoven, om een paar paradepaardjes te noemen. Ach, zal de gemiddelde koopjesjager denken, als de Drie Dwaze Dagen bij de Bijenkorf en de koopzondagen maar niet verdwijnen.

En wat denken de beleggers? Die reageerden, althans in Amsterdam, in eerste instantie verheugd. De koers van Rodamco Europe steeg gisteren met bijna 9 procent.

Dat zal vooral zijn ingegeven door de hoogte van het bod: een premie van 15 procent op de slotstand van vorige week. En de koers van Rodamco wás al zo hoog. „We zijn vrij duur”, zei topman Maarten Hulshoff een jaar geleden in deze krant om uit te leggen dat hij geen overname verwachtte. Toen stond de koers op 80 euro.

Met de bijna 125 euro van Unibail is de koek misschien nog lang niet op, zullen beleggers denken. Twee eerdere biedingen op verzelfstandigde Rodamco-onderdelen (Rodamco North America en Haslemere) mondden in 2002 uit in een ordinaire overnamestrijd – met bijbehorend prijsopdrijvend effect.

Om nog een reden zullen beleggers tevreden zijn. Toen de Amsterdamse beurs in 2003 besloot om Rodamco en een aantal andere vastgoedfondsen op te nemen in de Midkap-index mopperden veel beleggers dat dat niet kon. De Midkap was voor middelgrote bedrijven. Rodamco was geen echt bedrijf maar een beleggingsfonds.

Als de overname slaagt, zal deze oude grief zich vanzelf oplossen. Onder Unibail zal Rodamco uit de AEX verdwijnen, waarnaar het vorig jaar promoveerde.

Philip de Witt Wijnen