nu op nrc.nl

Pasen in Parcova

Hans Beerekamp en Janine Prinsen belandden afgelopen weekeinde in Moldavië. En daar wilden ze graag Pasen vieren. „In Dubrovnik hadden we het roomse kerstfeest niet goed kunnen waarnemen, omdat iedereen binnen zat met zijn familie en het hele openbare leven stil lag. Orthodox kerstfeest in Podgorica was zeer openbaar en zeer waarneembaar, maar weer weinig intiem. We wilden dus de orthodoxe paasviering liefst volgen bij mensen thuis.” Beerekamp en Prinsen kwamen terecht bij Valentina in Parcova.

Lees meer vanuit Moldavië op nrc.nl/ee

De dief Ian McEwan

Nietsvermoedend vertelde de Britse schrijver Ian McEwan op de radio hoe hij een aantal kiezelstenen van Chesil Beach had gesprokkeld. Hij had dat gedaan met het oog op het schrijven van zijn zopas verschenen (en alweer luid geprezen) roman On Chesil Beach. Maar Chesil Beach, gelegen aan de kust van Dorset, blijkt een beschermd natuurgebied te zijn. Er mag dan ook reglementair geen steen verlegd worden, tenzij door de natuur zelve. Dus moesten de stenen terug, anders zou een boete van 2.000 pond worden aangerekend.

Hoe liep dit af? Kijk op nrc.nl/boekenblog

Kubus werd handelsmerk

Sol LeWitt (78) was een van de grondleggers van de conceptuele kunst. Vanaf de jaren zestig maakte hij naam met ruimtevullende installaties. Zondag overleed hij. Zijn kunst moest voor zichzelf spreken. Zijn persoonlijkheid deed er niet toe, vond hij. Op nrc.nl is een necrologie van LeWitt te lezen. De site van het Haagse Gemeentemuseum, waarmee hij een bijzondere band had, toont beelden van zijn werk op haagsgemeentemuseum.nl

Bekijk foto’s van het werk van LeWitt: nrc.nl/kunst

Puzzelen

Kan je ook geen genoeg krijgen van de puzzels op de Pauze-pagina (pagina 21)? Het zaterdagse NRC Handelsblad cryptogram van J.J. Steenhuis, die ook de next-puzzels maakt, staat op de site. Plus de mogelijkheid om te chatten en te puzzelen met andere bezoekers.

Puzzel mee op nrc.nl/denksport

Waar gaan we heen?

Naar theater, concert, film, museum of galerie? In de cultuuragenda van nrc.nl is het complete aanbod van Nederland te zien. Doorzoekbaar op plaats, genre en tijd. Voor zover voorstellingen zijn besproken op de NRC-site, is een link naar de recensie aangebracht.

Doorzoek de cultuuragenda: nrc.nl/kunst/cultuuragenda