Morgen geopereerd

Het recht van Willem Holleeder om bij zijn proces aanwezig te zijn, weegt zwaarder dat de voortgang van het proces zelf.

Dat vindt de rechter.

Het proces tegen Willem Holleeder is stilgelegd in verband met een ernstige hartkwaal. De van afpersing verdachte Holleeder wordt morgen geopereerd in het Leids Universitair Medisch Centrum. Holleeder heeft last van een lekkende hartklep.

Volgens zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers, is de toestand van Holleeder zorgelijk maar stabiel. De advocaat heeft even met zijn cliënt gesproken. Holleeder zei dat hij zich „redelijk” voelt en gaf aan dat hij nu geen pijn meer heeft. Hij heeft inmiddels een soepje gehad.

Artsen hebben een stappenplan gemaakt om Holleeder te behandelen. Ze zijn er nog niet helemaal gerust op, zei de advocaat. Holleeder kampt ook met nieruitval. Artsen denken dat dit te maken heeft met de hartproblemen. Ook wordt nog een toxicologisch onderzoek gedaan.

Het proces tegen Holleeder is door de rechtbank voor onbepaalde tijd stilgelegd. Volgens rechtbankvoorzitter Rino Verpalen weegt het recht van de verdachte om bij zijn strafproces aanwezig te zijn op dit moment zwaarder dan de voortgang van het proces zelf. Het is nog niet duidelijk of de rechtbank ook de zaak tegen de negen medeverdachten van Holleeder stillegt.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de behandeling van de zaken tegen de andere negen verdachten gewoon door kan gaan zonder Holleeder. Ook Ronald van der Horst, advocaat van twee Turkse verdachten, wil dat de zaak doorgaat. Morgen hoort de rechtbank het standpunt van de andere verdachten. Maandag neemt de rechtbank dan een besluit over het vervolg van het proces waarvoor tot eind juni tijd is vrijgemaakt.

Lees achtergronden bij het proces op: nrc.nl/holleeder