‘Met het water komt het leven terug’

Een blauwe straat zorgt voor opschudding in Drachten. Dat is precies wat kunstenaar Henk Hofstra wil. „Eindelijk gebeurt er iets in Drachten.”

In het Friese Drachten is een gedempt kanaal blauw geverfd om aan te geven dat de straat volgend jaar weer water wordt. Foto Sake Elzinga Nederland - Drachten - ( Friesland ) - 10-04-2007 Blauwe strip kunstwerk van Henk Hofstra thema Water is Leven. De straat Moleneind is helemaal blauw geverfd met halverwege een blauwe auto half in het wegdek als onderdeel van het kunstwerk. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Origineel, gewaagd, maar ook geldverslindend. De meningen over het blauw gespoten Moleneind in Drachten lopen ver uiteen. De één kilometer lange en tien meter brede straat naar het centrum werd vorige week blauw gekleurd, naar een idee van de lokale kunstenaar Henk Hofstra. Het symboliseert de plaats waar de gedempte vaart over anderhalf jaar wordt uitgegraven. Aan het einde daarvan liet Hofstra een even zwembadblauw gespoten Volvo deels het ‘water’ induiken. Op straat is in grote witte letters „water is leven” geschilderd. Het project kostte 75.000 euro.

In Drachten, een oude veenkolonie die in de jaren zestig snel uitgroeide tot een middelgrote stad, wordt flink gediscussieerd over het kunstwerk. Niet iedereen is enthousiast. Afgelopen weekeind werden de ruiten van het blauwe autootje al ingegooid. „Mensen die dat doen zijn een beetje sneu”, zegt Hofstra. Net als de tegenstanders die opzettelijk remsporen op het blauwe asfalt hebben getrokken. Om de haverklap stoppen er mensen bij de Volvo. Jacko van Tuinen uit Augustinusga draait het raampje van zijn auto naar beneden. „Prachtig mooi”, vindt hij het kunstwerk. Zijn vriendin schudt haar hoofd. „Weggegooid geld”. Dat vindt ook de Drachtster Pieter Ynema. „Vooral omdat het tijdelijk is. Als de vaart wordt uitgegraven verdwijnt het weer.” Veel mensen vinden het blauw wel prachtig. „Verrassend. Het maakt heel wat tongen los”, zegt Jacob Schiere.

Eindelijk gebeurt er weer eens iets in de saaie hoofdplaats van Smallingerland, zegt Hofstra (1952). „Drachten na zessen is uitgestorven. Als het water terugkomt in het centrum, gaat het hier weer leven. Dat heb ik willen uitdrukken.” Het idee kwam bij hem op toen hij enkele weken geleden met wat andere kunstenaars een nogal treurige brainstormsessie beleefde met gemeenteambtenaren. „Het ging weer over beeldjes op rotondes en kleine galerietjes. Ik zakte weg en dacht: god, ik zit in een verkeerde film.” Hij vond het tijd voor iets groots: een blauwe straat. Na een week belden de gemeente dat het kon. De kritiek op de kosten is hij „spuugzat”. „Een projectontwikkelaar betaalt de helft van die 75.000 euro. De andere helft komt van de gemeente. Zeventig cent per inwoner.”