‘Meer boefjes dankzij EU’

Volgens Dina Siegel (44) is „men in Nederland” te laat gaan beseffen dat er steeds meer Oost-Europese criminelen komen en dat ze steeds jonger worden. Dat zegt de universitair docent criminologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam naar aanleiding van de uitzetting van zes Oost-Europese zakkenrollertjes, die afgelopen weekeinde zijn teruggestuurd naar Roemenië. De ‘boefjes’, naar eigen zeggen tussen de negen en elf jaar, waren in januari door de Amsterdamse politie aangehouden wegens zakkenrollerij. Siegel: „In Madrid en Parijs zijn diefjes van zes jaar opgepakt.”

Volgens Siegel worden de kinderen door bendes, maar soms ook door de eigen familie aan het roverswerk gezet. „Oudere familieleden laten neefjes en broertjes onder de twaalf een winkel beroven. Want ze weten dat die niet worden bestraft.” Siegel sluit niet uit dat de uitgezette kinderen spoedig weer zullen terugkeren.

Wat maakt Amsterdam zo populair bij criminelen uit Oost-Europa?

„In Amsterdam zijn veel juwelierszaken op loopafstand van elkaar gevestigd. Dat is aantrekkelijk. En Oost-Europeanen kunnen relatief ongestoord hun gang gaan. De aandacht van de politie in Amsterdam gaat uit naar de Wallen in het Centrum en in bepaalde wijken is de politie te veel gefixeerd op Marokkaanse en Antilliaanse jongeren, zo erg zelfs dat Oost-Europeanen in de ogen van de politie geen potentiële daders zijn.’’

Oost-Europese criminele zijn geen prioriteit voor de politie?

„Dat is wat ik hoor als ik met politiemensen in Oost-Europa spreek. Ze zeggen tegen me dat ze de dossiers van reizende criminelen doorgeven aan de Nederlandse politie, maar dat ze er in Nederland niets mee doen.”

Komen meer criminelen naar Nederland sinds het EU-lidmaatschap van Roemenië en Bulgarije begin dit jaar?

„Het aantal gevangenen uit Oost-Europa in Nederland is enorm toegenomen, in sommige gevallen wel met 200 procent. De zware jongens hebben door hun corrupte contacten altijd al makkelijker naar West-Europa kunnen reizen. Sinds de toetreding tot de EU komen juist meer kleine criminelen hierheen. Dieven. Ze komen, slaan toe en gaan weer weg.”

Als het zo makkelijk gaat...

„Blijven ze komen. En elke keer zien ze weer dat ze makkelijk kunnen toeslaan. En omdat het kennelijk zo makkelijk gaat, willen ze een steeds grotere buit maken. Daardoor worden ze ook harder en brutaler. De laatste maanden wordt meer geweld gebruikt. Vroeger braken ze in, namen geld en spullen mee, tegenwoordig roven ze onder bedreiging van winkeliers en hun personeel.”

    • Ahmet Olgun