Meer Australische troepen naar Uruzgan

Australië zal de komende maanden ongeveer 400 militairen extra naar het zuiden van Afghanistan sturen in de strijd tegen de Talibaan. Onder hen zijn 300 commando’s, die gaan opereren in de provincie Uruzgan, waar ook de Nederlandse eenheden zijn gelegerd.

Premier John Howard heeft dat gisteren bekendgemaakt. Hij zei dat de situatie in Afghanistan verder is verslechterd en dat het publiek erop voorbereid moet zijn dat er doden vallen. „We zijn de oorlog niet aan het verliezen, maar we zullen hem niet winnen zonder vernieuwde en toegenomen inspanningen”, zei Howard op een persconferentie.

De NAVO, waarvan Australië geen lid is, had gevraagd om versterkingen. Howard zei dat overleg is gevoerd met Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Howard zei ook dat sommige Europese landen minder voorbehouden moeten maken bij de inzet van hun troepen.

Zondag kwamen zes Canadese militairen van de door de NAVO geleide troepenmacht in Afghanistan om het leven toen hun voertuig werd opgeblazen door een bermbom. Dat gebeurde volgens een militaire woordvoerder ten westen van de stad Kandahar, die ook in het zuiden van Afghanistan ligt. Het Canadese dodental ligt nu op 51.

Australië heeft al 550 militairen in Zuid-Afghanistan, onder wie ongeveer 200 commando’s in Uruzgan. Met de versterkingen, waaronder extra helikopters en bemanningen, radartechnici en inlichtingenofficieren, komt het Australische contingent deze zomer op 950. Tot de zomer van 2008 worden nog eens 50 extra manschappen gestuurd.

De nieuwe Australische bijdrage in de strijd in het zuiden van Afghanistan volgt op een oproep van de NAVO aan alle lidstaten. (Reuters, AP)