Magneetveld aarde 3,2 miljard jaar oud

Rotterdam. Het aardmagnetisch veld bestond 3,2 miljard jaar geleden al en was tenminste half zo sterk als het huidige. Dat schrijven Canadese aardwetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Ze baseren hun conclusie op een analyse van magnetietdeeltjes in 2,5 tot 3,6 miljard jaar oud kwarts en veldspaat in Zuid-Afrika. De ontdekking toont aan dat aarde ook toen al werkte als een geodynamo. Het binnenste van de planeet bestond uit verschillende lagen, waaronder een kern van deels gesmolten ijzer. Volgens de wetenschappers was het veld sterk genoeg om een zogeheten magnetosfeer te vormen, die de aarde kon beschermen tegen de zonnewind, een stroom geladen deeltjes die van de zon komt. Zonder die bescherming waren het ontstaan en de evolutie van leven op aarde waarschijnlijk niet mogelijk geweest.